Вегетарианец и веган

- каква е разликата?

Вегетарианците са хора, които не консумират месо. Някои от тях обаче си позволяват млечни продукти, яйца и мед, а други – дори риба. Правят го по различни причини – любов към животните, грижа за здравето, религия и т. н.

Веганите не консумират нищо от животински произход – дори продукти, в чието производство са използвани съставки, произведени от животни – примерно – растителна храна, желирана с животински желатин, или растителни млека, заквасени със сирище.

Веганството е не само начин на живот, но и цялостно схващане за света

То е подчинено на идеята, че е недопустима каквато и да е форма на експлоатация на животните в името на благополучието и удобството на хората. Това означава:

  • изваждане на продуктите от животински произход от менюто, включително меда;
  • отказ от употреба на дрехи и продукти от кожа, вълна и коприна;
  • отхвърляне на лекарства и козметика, тествани върху животни.

Веганите смятат, че е неморално да финансираме индустриите, които трупат печалби за сметка на животните и за сметка на безогледното унищожаване на природните ресурси. Сериозен аргумент в полза на схващанията им е фактът, че отглеждането на животни за месо, мляко и вълна не само е един от най-големите замърсители на планетата, но се извършва  дълбоко нехуманно. Разбира се, не всички вегани осъзнават базисните философски основания на веганството.

Какво е отношението между веганство и вегетарианство?

Веганството всъщност е доведено докрай вегетарианство. Първото веган общество е възникнало малко преди средата на миналия век в Англия, отделяйки се от вегетарианското общество. Оттогава то се разпространява бързо и обхваща все повече хора в цял свят.

Лесно ли е да сте веган или вегетарианец?

На пръв поглед е много просто – спирате да ядете месо. Но така е само на пръв поглед. Човешкият организъм се е формирал хилядолетия, използвайки за развитието си хранителните вещества от животинските продукти. В момента, в който изхвърлите от менюто си месото, морските дарове, млечните продукти и яйцата, губите най-добрите си източници на протеини, калций, кобаламин (витамин В12) и др. Това много бързо може да доведе до сериозни хранителни дефицити и недохранване с всички произтичащи от него здравни рискове.

Необходимо е добра подготовка и усвояване на начините за пълноценното заместване на животинския протеин (примерно чрез комбинация на боб и ориз), минералите и витамините, набавяни предимно от животинските продукти. Умелата комбинация на плодовете и зеленчуците, подправките, зърнените, ядките в съчетание с прием на хранителни добавки осигурява преодоляване на тези рискове. Въпреки това лекарите се опасяват, че поставянето на малки деца на веганска диета може да повлияе зле на развитието им.

Трябва ли всички да станем вегани?

Понякога вегетарианците и веганите са доста агресивни в пропагандиране на разбиранията си. Макар че стремежът към щадене на животните и околната среда е дълбоко хуманен и отговорен, всеки трябва да вземе решение сам за себе си.

Някои проучвания сочат, че веганите живеят по-дълго от всеядните. Въпросът е, че те като цяло се грижат по-добре за себе си – с повече физическа активност, качествена почивка и т. н. Затова е трудно да се каже, дали по-голямата продължителност на живота при веганите не идва от цялостния им начин на живот, а не само от диетата.

Ако тепърва тръгвате по пътя на вегетарианството и веганството, обсъдете го и с лекаря си. Вероятно той ще ви подскаже как да се справите по-лесно и по-успешно.

Прочетете още:
„Аквафаба – как да заместите яйцата“

Как да получа достатъчно протеини, ако не ям месо?

Бирената мая

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top