Ваканция

с домашни любимци
ваканция с домашни любимци

Ваканциите с домашни любимци могат да бъдат страхотна забава, както и време изпълнено с топлина и спокойствие. Но не бива да мислим, че всичко това се случва без известно количество усилие и внимание от наша страна. Грижата за домашния любимец изисква отговорност и това важи дори и по време на почивка. Без правилната подготовка, пътуването с домашен любимец може да доведе до досадни проблеми, неудобство за любимеца ни и още повече – за нас самите. За да можем да се насладим на почивката си и да я прекараме пълноценно с любимото ни животинче, ето какво трябва да знаем.

Планиране на ваканцията

Когато пътуваме с домашния си любимец, трябва да имаме предвид, че е възможно да имаме малко по-малко свобода в планирането. На първо време, трябва да се уверим, че хотелът, в който ще отседнем позволява животни. Ако пътуваме със самолет, там също има редица правила в зависимост от авиокомпанията и любимеца. Съобразете се също и с климата на ваканционната дестинация и преценете дали животинчето ви ще се чувства комфортно там.

Пътуване с куче

Дали дестинацията е море, планина, гора или обширни ливади, кучетата обожават разнообразието и отворените пространства. Всяка ваканция на места с чист въздух и опции за разходки е перфектна за кучета. В зависимост от породата, домашния ни любимец може да е по-придирчив и да има специфични нужди, за които е добре да сме информирани. В тази статия ще се концентрираме над общи съвети, които могат да помогнат на всяко куче и стопанин да прекарат една незабравима почивка заедно.

Пътуване с кола

Пътуването с кола може да бъде стресиращо за някои кучета. Добра идея е да ги научим постепенно да се возят с нас за да свикнат и да бъдат спокойни ако ще предприемем по-дълго пътуване. Ако те за първи път ще пътуват с вас в колата, спирайте често за да им позволите да се разходят и да отидат по нужда. Внимавайте също така с това че пътуването с кола може да дезориентира кучето ви и да му се догади. Препоръчва се домашния ни любимец да пътува на празен стомах за да се избегне до колкото може тази опасност.

Храна и лекарства

По време на почивката ни, не бива да се променят навиците на домашния ви любимец. Донесете храната, с която той или тя е свикнал и запазете стандартните часове за хранене. Подгответе се също така с необходимите лекарства за да можете да отреагирате бързо на всеки проблем и да намалите тревогата си.

ваканция с домашни любимци

Пътуване с котка

Някои домашни любимци намират пътуването за по-стресиращо от други. Освен между различни животни, тези разлики се откриват и сред един и същи вид. Типично, котките предпочитат да живеят в своето царство, но ако сме решили да пробваме дали нашата любимка или любимец няма да се зарадва на малко приключение, то е добре да бъдем правилно подготвени за трудностите.

На първо време, вземете със себе си достатъчно голяма клетка за котката и подходящите материали за котешка тоалетна. Проучете предварително дали можете да се сдобиете с някои от необходимите ви ресурси около ваканционното място за да намалите багажа. Стига да имате място, вземете с вас някои от домашните комфорти или играчки, с които котката ви е свикнала за да намалите стреса от промяната на обстановката. Дръжте котката на безопасно затворено място, освен, разбира се, ако не искате да се възползвате от разходка с котешка каишка.

Прочетете още:
Как да опазите домашния любимец от горещините през лятото
С куче и котка у дома
Разходките на кучето

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top