Бълхите,

домашните любимци и стопаните им
Бълхите

Особености на бълхите

Бълхите (Siphonaptera) са безкрили насекоми, дълги около 1,5 до 3,3 мм. Имат 3 двойки крака, като последните са доста дълги и на тях се дължи способността им за огромни скокове – все едно човек да прескочи Айфеловата кула. Тялото им е твърдо и издържа на голям натиск. Те са ектопаразити – закрепват се външно на гостоприемника си. Закрепването е доста здраво – снабдени са със силни нокти. Движат се бързо през козина и пера. Кръвосмучещи са и за целта разполагат с отлично приспособен устен апарат.

Според специализацията си са котешки, кучешки, човешки, птичи, заешки и т. н. С охота се възползват и от други гостоприемници, а в дома ви и по домашните любимци е най-вероятно да има котешки. Пренасят паразити и болести – от тения до бубонна чума. Заразата, убила повече от една трета от населението в Европа между 1346 – 1353 е пренесена именно от заразени бълхи, живеещи върху болни плъхове и мишки. През 19-ти век много популярни са били цирковете с бълхи.

Преминават през 4 етапа на развитие – яйце, ларва, какавида и насекомо. При благоприятни условия (топло, влажно, достатъчно кръв за смучене) целият жизнен цикъл трае 14 дни. При неблагоприятни може да се удължи и до 8 месеца. Една бълха снася около 40-50 яйца дневно, или около 2000 за целия си живот. При около 5 видени от вас бълхи наоколо има поне 95 в различни фази на развитие.

Яйцата падат от гостоприемника. Ларвите се придвижват и развиват в цепнатини и пукнатини на пода, но също под килима, под възглавниците на дивана и в спалното бельо. Най-заразено е кътчето за спане и почивка на кучето или котката ви.

Женската бълха може да консумира повече от 15 пъти собственото си тегло кръв дневно. Можете да ги завъдите вкъщи дори и да нямате домашен любимец – като преминете през заразен терен.

Как да разберете, че имате бълхи

До половин час след ухапването на мястото му се появява червена подутина. До 24 часа или повече може да се превърне в мехур или раничка. Сърби много и вторичните инфекции от разчесване са чести. Ако домашният ви любимец се ближе и чеше усилено, разгледайте го внимателно – особено около ушите и задницата, по корема и краката.

Той може да развие алергична реакция (алергичен дерматит) и да пада козината му на задницата. Младите животни при тежко опаразитяване могат да развият анемия и дори да загубят живота си поради кръвозагуба. Но е напълно възможно да няма и никакви признаци.

Освен за бълхи, следете и за изпражненията им – малки черни зрънца. Ако ги видите, поставете няколко върху влажна хартия. Оцветяването в кафеникаво-червено или оранжево означава, че кучето или котката ви са опаразитени. Видите ли издайнически сърбящи петна по краката си, бъдете на щрек – доста хора развиват свръхчувствителност и алергични реакции към ухапванията им – дори до анафилаксия.

Бълхите

Три важни стъпки

  • Консултирайте се с лекаря или фармацевта си как да третирате ухапванията по себе си и децата си.
  • Попитайте ветеринаря си как да помогнете на любимото животно и как да го обезпаразитите. Използват се от таблетки за вътрешен прием до прахове и разтвори за третиране на козината, нашийници за предпазване от ново опаразитяване. Проверете има ли опасност от заразяване с тения.
  • Почистете старателно кътчето на животното и цялата къща. Изперете постелката му в много гореща вода. Използвайте мощна прахосмукачка и я почиствайте добре. При възможност изперете килимите. Напръскайте с инсектициди вътре и на двора. Поради наличието на насекоми на различен етап на развитие, свойството им да остават продължително време в латентно състояние и издръжливостта на неизлюпените яйца, прилагайте процедурите няколко седмици поред. При упорито заразяване потърсете служба за борба с вредителите.

Идеалните температури за тях са между 21 и 29 градуса. Затова лятото те преживяват бум на открито, а зимата е твърде вероятно да ви дойдат на гости в топлия ви дом. Бъдете внимателни и ни потърсете , когато са ви нужни средства за борба с бълхите!

Прочетете още:
Без бълхи и кърлежи по домашните любимци
Линеенето при котките и кучетата

Поддръжката на козината

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top