Вечерта преди Коледа е Бъдни вечер – времето за обредната постна вечеря. Тя е посветена на предстоящото раждане на младенеца Христос и е последна в дългия Коледен пост.
Но в същото време е вечерта, в която се заражда и набъбва бъдещето – както набъбва зърното, преди да покълне и да израсте. Затова храната е растителна – на почит е всичко, що пониква, расте и плодоноси. Трапезата не се вдига, за да се задържи имането вкъщи, а бъдникът цяла нощ искри в огнището, държи дома топъл и светъл. Изобилието се призовава с до 12 гозби на трапезата.
Традиционни за българите сред тях са постните зелеви сърми, сухите чушки пълнени с боб и содената питка с паричка. Ако не сте стягали Бъдни вечер сами до сега, споделяме с вас проверени рецепти, приготвяни десетилетия наред вкъщи.
Сухи чушки, пълнени с боб
Необходими са ви:
- 8 – 10 червени сухи чушки – според големината им;
- чаена чаша боб – бял, черен или шарен – какъвто имате или обичате;
- половин до един стрък праз или две средни глави кромид лук – според предпочитанията ви;
- лъжичка червен пипер;
- няколко лъжици лютеница;
- черен пипер, джоджен и чубрица,
- няколко лъжици олио;
- сол на вкус.
Измийте боба, накиснете го за една нощ, изплакнете го и го сложете да се вари в студена вода. Когато уври, (но да не е разварен), изцедете го и запазете 300-400 мл от бульона. Ако не можете да го чакате да ври 2-3 часа на слаб огън, използвайте сварен от консерва. Измийте внимателно чушките, залейте ги със слабо подсолена вряла вода и ги захлупете за 15тина минути.
Нарежете лука на ситно и го изсипете в боба. Добавете лютеницата. Поръсете с червения пипер, черния пипер, джоджена и чубрицата, солта и 1-2 супени лъжици олио. Объркайте много внимателно, за да запазите боба цял. Изцедете чушките и ги напълнете. Подредете на един ред в тава, подмазана с олио. Залейте с бульона от боба – максимум до средата на чушките. Запечете в умерена фурна. Ще познаете, че са готови по леко препечените чушки и неустоимия аромат. Ястието обича компанията на ферментирала туршия и младо червено вино.
Постни сърми със зелев лист
Необходими са ви:
- 1 неголяма добре втасала зелка;
- 1 чаена чаша ориз;
- половин стрък праз или една средно голяма глава кромид;
- половин-един морков;
- 1 чаена чаша млени или рязани домати – консерва;
- лъжичка червен пипер;
- черен пипер, щипка джоджен и чубрица
- малко стафиди; по желание – начупени орехови ядки.
- олио.
Не слагайте сол – зелето е достатъчно солено да осоли цялото ястие!
В малко олио и половин чаена чашка вода задушете лука и моркова. Когато морковът омекне, добавете доматите. Пробърквайте, докато се изпари водата. Сложете добре измития ориз. Намалете огъня и пробърквайте, докато стане прозрачен (стъклен). Залейте с около половин чашка вряла вода, добавете червения и черния пипер, джоджена и чубрицата, стафидите и орехите. Разбъркайте. След няколко минути оризът ще дръпне водата. Оставете настрани леко да изстине.
Отделете едно по едно листата на зелката. Внимателно изрежете с остро ножче жилките. Ако листата са много големи, разделете ги на две. Завийте хлабаво сърми, не по-големи от яйце. Ако в тигана остане мазнина, прехвърлете я в тенджерката, в която ще варите сърмите. Ако не, подмажете дъното ѝ с малко олио. Подредете сърмичките. Залейте с топла вода наравно с тях. Варете около 20тина минути. Проверете внимателно с вилица, дали е сварен ориза. Ако е нужно, доварете.
Сервирайте чушки и сърмички заедно.
Освен тях на трапезата сложете леща чорба с орехови ядки, туршия или нарязано кисело зеле с червен пипер и олио и содена питка с паричка. Имате вече 5 гозби за постната вечеря. Помолете се Бъдни вечер да е щедра!
Прочетете още:
Здравословна коледна трапеза
7 стъпки за здравословна Коледа
Как да се храним умерено по празниците