Бутилметокси дибензоил метан

- това е ...

Бутилметокси дибензоил метан – ако сте срещали това дълго название по етикетите на козметичните продукти, със сигурност не сте го запомнили.

Бутилметокси дибензоил метан се нарича още авобензон (това е наименованието, което обикновено се използва за етикетите) и има способността да абсорбира ултравиолетовите лъчи и да намалява вредното въздействие, което те имат върху човешката кожа.

Както се досещате, авобензонът най-често влиза в състава на слънцезащитни продукти, макар че не е изключено да го срещнете и в съдържанието на продукти за лична хигиена.

Съществуват проучвания, според които някои слънцезащитни съставки, включително и авобензонът, действат като хормона естроген. Това е и причината научният комитет на европейската комиия за козметични и нехранителни продукти, предназначени за потребители, да направи допълнителни изследвания. Целта им е била да установи дали тези съставки са опасни за човешкото здраве и ако това е така, да забрани употребата им.

Тези изследвания доказват, че авобензонът и другите съставки, използвани в слънцезащитните продукти не крият потенциална опасност за човешкото здраве, когато се използват в концентрация до 5%.

Според американската асоциация по безопасност на храните и лекарствата препоръчителната максимална концентрация е 3%.

 Във всеки случай, ако сте изправени пред избора да изгорите или да се намажете с крем против слънце, съдържащ авобензон, съветваме ви да предпочетете второто. Не забравяйте, че ултравиолетовата радиация е една от основните причини за преждевременното стареене на кожата и развитието на рак на кожата.

Прочетете още:

Бутилен гликол 
Лимонене 
Рициново масло 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top