Бутилен гликол

Навярно сте срещали в етикетите съставката бутилен гликол и не знаете какво е

Навярно сте срещали названията „етилен гликол”, „пропилен гликол” и „бутилен гликол” на етикетите на различни видове продукти, както козметични, така и за битова употреба. Добре е да знаете, че тези гликоли имат изключително големи различия в степента на токсичност.

Етилен гликолът е една от основните съставки на антифриза. Той е с висока степен на токсичност и при поглъщане и може да доведе до сериозно натравяне и смърт.

Пропилен гликолът се използва в някои козметични продукти, оцветители за храни, включително и като охлаждаща течност в някои соларни системи за отопление. Приеман през устата, в големи дози, той може да причини увреждания на черния дроб и бъбреците.

Бутилен гликолът е с най-ниска степен на токсичност. Използва се като разтворител в повечето козметични продукти. Доказано е, че се абсорбира изключително бързо от кожата и може да причини леко дразнене. Учените са тествали различни продукти, в чийто състав влиза бутилен гликол до 21,4% и са установили, че няма връзка между количеството, което се съдържа в тях и степента на раздразнение. Всъщност той е смятан за най-безопасният от всички химикали, използвани за разтворители. Няма данни за канцерогенни свойства и други вреди за човешкото здраве.

И все пак може би е време да изпробвате някои от натуралните козметични продукти или да си харесате крем за лице от щанда с органична козметика. Кожата ви със сигурност ще се почувства по-добре, ако я почиствате, подхранвате и овлажнявате с естествени съставки.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top