Бременност и хранене

Какви храни да избягвате?

За здравословното хранене по време на бременност избягването на определени храни е точно толкова важно, колкото добавянето на други. Затова се погрижете предварително да разберете кои са те.

Морски дарове с високо съдържание на живак

Да, рибата е полезна храна. Мазните риби са чудесен източник на протеини и на омега 3 мастни киселини. За съжаление те са и с високо съдържание на живак, а той може да попречи на развитието на нервната система на вашето бебе. Препоръчително е по време на бременността да не ядете кралска скумрия или бяла риба. Похапвайте сьомга, сом, треска, пъстърва.

Сурови или недоварени храни

По време на бременността, вие сте изложена на повишен риск от бактериални хранителни натравяния и организмът ви може да реагира на тях доста по-тежко от обикновено.

Въздържайте се от консумацията на сурова риба и миди, както и опушени рибни деликатеси като пушената сьомга. Можете да похапвате от тях само, ако те са съставка от ястие, подлежащо на топлинна обработка.

Недоварени меса, твърде рохки яйца и сосове със сурови или частично варени яйца са много лоша идея. Трябва да сте сигурна, че всичко, което ядете е добре сварено или изпечено.
Непастьоризираните храни също е добре да излязат от менюто ви за следващите 9 месеца. Хапвайте млечни продукти с ниско съдържание на мазнини – обезмаслено мляко, моцарела, сирене и извара. Меките сирена като „Бри”, „Фета”, „Камембер” и синьо сирене също не са подходящи за вас.

Недобре измити плодове и зеленчуци

Ако не сте сигурна, че сте унищожила всички вредни бактерии от плодовете и зеленчуците, дори не ги доближавайте до устата си. И ако ви хрумне да ядете сурови кълнове, недейте!

Кофеин и алкохол

Може би ви се струва безсмислено дори да ги споменаваме. Наясно сте с вредното им действие. Нека все пак повторим – приемът на твърде много кофеин увеличава риска от спонтанен аборт. Затова го ограничете до възможния минимум. Напомняме ви, че кофеин има в чая, кафето, шоколада и някои газирани напитки.

Консумацията на твърде много алкохол по време на бременност може да доведе до фетален алкохолен синдром, който може да засегне и увреди – сърцето, мозъка, очите, бъбреците.

Едно малко няма да навреди? Според специалистите няма начин да пиете какъвто и да било алкохол и това да не се отрази на плода. Затова просто изчакайте момента, в който спокойно ще можете да се почерпите с приятели за здравето на вашето дете.

Ако имате съмнения и въпроси по отношение на консумацията на някои храни, непременно се посъветвайте с лекаря си. Той ще ви даде най-добрия съвет.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top