Бременост и лактозна нетолерантност

Набавите си калций!

Какво е лактозна нетолерантност?

Когато тялото ви не произвежда достатъчно лактаза – ензимите, необходими да усвоят лактозата в млечните продукти. Това предизвиква стомашно-чревни проблеми като подуване на корема, коремни спазми, газове и диария.

Лактозната непоносимост е различна от млечната непоносимост. Първата предизвиква проблеми с храносмилателната система, а втарата е реакция на имунната система.

При бременните жени лактозната непоносимост е доста сериозен проблем, защото те имат нужда от много по-голямо количество калций, отколкото останалите хора и трябва да си го набавят, ако не искат драстично да повишат риска от остеопороза в бъдеще.

Разбира се, всеки проблем има решение. Добре е да се посъветвате с вашия лекар. Той ще прецени дали има нужда да взимате калциеви добавки. Най-вероятно ще трябва да ги прибавите към менюто си.

Трябва да проучите и кои храни, освен млечните продукти, съдържат калций и да започнете да похапвате от тях.

Листните зеленчуци например са много богати на калций. Една една чаша сготвено зеле съдържа около 350 мг калций. Една чаша сготвен спанак – около 130 мг калций. Ряпа, къдраво зеле – непременно включете всички тях в ежедневното си меню.

За боба и бобовите растения всеки знае, че са богати на фибри. Освен това обаче те са и с високо съдържание на калций. Около 120 мг в ¾ чаша сварен фасул.

Консервираната сьомга трябва да стане най-любимата ви храна.

Соевото мляко също е препоръчително. Една чаша съдържа около 400 мг калций.

Тофу, подсилени сокове, портокали, ядки – имате много възможности.

Направете си малко проучване, консултирайте се със специалист и се наслаждавайте на бременността си. Ако менюто ви е добре балансирано, това че страдате от лактозна нетолерантност, няма да бъде никакъв проблем.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top