Бременност, захранване и вегетарианство

Можете спокойно да изключите месото и да захранвате с всичко останало...

Вие сте вегетарианка и искате в менюто на вашето дете да не присъства месо? Ето няколко неща, за които трябва да помислите още в началото на бременността.

Важно е да си набавяте достатъчно количество витамин В12. Той се намира основно в животинските храни, но можете да го получите и като консумирате покълнало жито, млечни продукти, бирена мая и най-вече туршии и кисело зеле.

Другото вещество, което не бива да ви липсва е желязото. Достатъчно е да похапвате спанак, коприва, червени плодове и зеленчуци, сирене, яйца и ядки и проблемът ви е решен.

В храната желязото съществува под две форми – хемово и нехемово желязо. Първото се съдържа в хемоглобина, а второто – не. Хемовото желязо в месото, яйцата (най-вече в жълтъка), рибата и майчиното мляко се усвоява лесно и бързо от организма. Нехемовото – намира се в животинските тъкани и растенията се усвоява по-слабо.

Няма нужда да се притеснявате за детето си. Просто помнете, че то се запознава с вашите хранителни навици още в корема ви и още от този етап трупа желязото, което ще му е необходимо, когато се появи на бял свят. Затова внимателно подбирайте храните, които консумирате. Яжте цитрусови плодове, ягоди, банани, праскови, боровинки, броколи. Всички те са богати на витамин C, който подпомага усвояването на желязото.

След като се роди, детето ви получава важните за развитието му вещества (включително и желязото) чрез майчиното мляко. Затова, особено ако сте вегетарианка и имате възможност да избирате, не се замисляйте, кърмете. Ако нямате тази възможност, а ползвате адаптирани млека, не се притеснявайте. Те са обогатени допълнително с желязо.

От шестия до дванадесетия месец кърмата все още е преобладаваща в менюто на детето ви. Това е и периодът, в който се отчита лек спад на желязото в организма, но той се компенсира почти веднага, тъй като между дванадесетия и осемнадесетия месец твърдите храни заемат все по-голяма част от менюто.

Можете спокойно да изключите месото и да захранвате с всичко останало. Богати на желязо са сладките картофи, броколите, гъбите, булгурът, царевичното брашно.

Важно е редовно да следите нивата на хемоглобин и желязо в кръвта на детето.  Когато го водите на изследвания, обърнете внимание дали взимат кръв за изследване от пръста или от вената му. Можете да се доверите единствено на тези, правени с кръв от вената. Ако хемоглобинът и желязото са под референтните стойности, трябва да посетите хематолог.

В повечето случаи не се наблюдават никакви отклонения в здравето на детето. Може да се каже дори, че менюто – вашето и на бебето – е изключително балансирано, обмислено и здравословно.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top