Бременна през зимата

- няколко полезни съвети за бременността през зимата
Бременна през зимата

Няма нищо по-хубаво от това да усещате как едно малко човече расте в корема ви. Пускате му музика, разказвате му приказки. Убедена сте, че ви чува. Всичко това е повече от чудесно, но идва зимният сезон и е добре да се погрижите и за себе си. Помнете, че в момента няма по-добра грижа за вашето бебе от това да сте здрава и да се чувствате добре. Предлагаме ви няколко съвета за това как да се справите с неудобствата на зимната бременност.

Носете удобни обувки

Знаете, че през зимата рискът от падания, подхлъзвания, счупвания и изкълчвания е много голям. Затова не си правете експерименти – забравете за ботушите на токчета и ботите, в които ви замръзват краката. Трябват ви топли, стабилни обувки, които не се пързалят. И разбира се, бъдете двойно по-внимателна от обикновено къде стъпвате.

Пазете се от настинка и грип

Знаем, че това е по-лесно да се каже отколкото да се изпълни в сезона на вирусите, но все пак можете да вземете мерки. Консултирайте се с хомеопат и пиийте имуностимулиращи лекарства или обсъдете с лекаря си възможност за слагане на противогрипна ваксина. Някои специалисти смятат че това няма да се отрази на плода, други не са толкова сигурни – нека лекарят прецени какви са минусите и плюсовете във вашия случай. Междувременно пийте топъл чай с мед и хапвайте лимони.

Не се залежавайте

Изкушаващо е да останете в леглото цял ден. Там е топло, уютно, а и имате добро оправдание за мързела си. И все пак, това не е добра идея. Трябва ви физическа активност. Естествено, няма как да практикувате обичайните зимни спортове, затова си харесайте нещо друго – гимнастика за бременни, йога за бременни.

Почивайте си достатъчно

Тайната на добрата форма е да нацелите баланса. Ако усетите, че се уморявате, полегнете малко. Една кратка дрямка няма да ви навреди. По празниците има много миене, чистене и стоене в кухнята. Помолете останалите членове на семейството за помощ. Така ще стане по-бързо, а и ще е по-весело.

Обличайте се на няколко ката

Преди да излезете проверявайте прогнозата за времето. Като цяло е добре да заложите на естествени и меки материи, които топлят и са приятни на допир. Освен това бъдете готова за всякакви температурни промени. Облечете се така, че да можете да се събличате или обличате в зависимост от това къде се намирате и каква е температурата в помещението. Не си забравяйте шапката, шала и ръкавиците.

Пазете кожата си от изсушаване

Промените, настъпващи в тялото ви, се отразяват и на кожата и на косата ви. Кожата може да стане по-мазна или по-суха. А студът я изсушава допълнително. Затова си вземете дълбоко хидратиращ крем и мек сапун. Не се мийте с прекалено топла вода. Можете да си слагате и крем, който е обогатен допълнително с витамини и протеини.

Харесвайте се

Не се притеснявайте, че ще изглеждате като едно голямо кълбо със зимните дрехи. Експериментирайте с вълнени рокли и панталони. Купете си малко по-широки и меки пуловери в различни цветове. Комбинирайте ги с шалове с подходящи шарки. Бременната жена е красива, просто по различен начин.

Прочетете още:
Хомеопатия и бременност
Бременност и хранене
Настинка и грип по време на бременност

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top