Бременна през есента

- вижте нашите съвети

Есента е чудесен сезон за бременните дами. Бъдещите майки трудно понасят летните жеги и се чувстват отлично при по-ниски температури. От друга страна, това е времето на големите дъждове, има дълги дни без слънце, което провокира лошо настроение и потиснатост. Това е и сезонът на вирусните заболявания.

Ако сте бременна, предлагаме ви няколко съвета как да вземете най-доброто за себе си от есента и да избегнете опасностите.

Хапвайте обичайните за сезона плодове и зеленчуци

Хубаво е, че вече може се глезите с ягоди през октомври, но е добре да се доверявате най-вече на природата. Яжте круши, ябълки, боровинки. Не прекалявайте с гроздето, нищо че е със среден гликемичен индекс. Наблегнете на зеле, броколи, чушки. Яжте тиква колкото ви се ще и под всякаква форма – на супа, на каша, печена. Може през лятото да не ви се е хапвало месо както обикновено. Сега вече не е толкова топло, така че наблегнете на месото. Непременно включете в менюто си телешко – веднъж или два пъти седмично. Яжте леща – тя е богата на желязо и е особено полезна за вас. Избягвайте пържените храни.

Не преустановявайте разходките и физическите упражнения

Те са наистина важни за вашето здраве и за здравето на плода. Това, че сте бременна не значи, че трябва само да се излежавате на дивана. Дъждът навън също не е причина да не се помръднете. Използвайте всеки хубав ден, за да се разхождате. Дори температурите да са по-ниски, ако не вали, облечете се добре и отидете на разходка. Ако вали, посъветвайте се с лекаря си какви упражнения може да правите у дома.

Физическата активност ще ви помогне да намалите значително риска от гестационен диабет.

 бременна през есента

Обличайте се добре, но не прекалено

Така или иначе се охлаждате по-трудно, не се навличайте с твърде много дрехи. Само ще се изпотите и ще се почувствате зле. Обличайте се съобразно температурите навън и собствената ви повишена температура.

Носете маска и избягвайте обществени места с твърде много хора

Както казахме, есента е сезонът на вирусите. Предпазвайте се доколкото е възможно. Носете маска за лице, избягвайте градския транспорт, театри, кина.

Ако все пак настинете

Свържете се веднага с лекаря си, още щом усетите първите симптоми на грипа. Нека той ви каже какво може да пиете, за да пресечете болестта максимално рано и най-вече да не допуснете появата на висока температура.

Общувайте и се забавлявайте

Бременните са склонни към резки промени в настроенията. Ако навлизате в третия триместър, нормално е на моменти да се чувствате потисната, тъжна. Коремът вече ви тежи, боли ви кръстът, малко ви е омръзнало да сте бременна. Няма нищо страшно и лошо в това, което изпитвате. Съвсем нормално е и ще се справите. Общувайте с приятели. Споделяйте с любимия си човек какво ви тормози. Гледайте заедно филми. Позволете си дори половин чаша бяло вино след като сте яла. Само не пропускайте заедно с нея да изпиете поне чаша и половина вода.

Пожелаваме ви лека бременност!

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top