- за какво се използва?

Вероятно сте хрупали страгали, или са ви предлагали кафе от леблебия? Чудите се какво е общото между тях? Ами нахутът. Той е от семейство бобови. Различната му обработка води до различен продукт на пазара. В здравословното хранене все повече се използва и пълнозърнесто нахутено брашно.
Основни характеристики на брашното от нахут
За получаването му се смилат целите зърна нахут от каменни мелници. Това запазва богатия му, високохранителен състав. Обикновено е леко кремаво и има приятен орехов привкус.
Като получено от бобова култура, нахутеното брашно не съдържа глутен. От тук произтича и основната му специфика при използване. То не е подходящо за печива, които изискват набухване на тестото. Затова пък се добавя към други брашна – особено към пшеничното – за разнообразяване на вкуса и повишаване на хранителната стойност. От него можете да направите питки, палачинки, торти, бисквити и курабии и т. н. Много добро е за сгъстяване на супи, сосове и други ястия, за панировки. Използва се вместо яйца във вегетарианската и веганска кухня.
Сто грама брашно освобождават около 360 – 380 kcal.
nahut1
Хранителен състав на нахутеното брашно и ползите от консумацията му
Основните хранителни вещества
Присъщо на бобовите, нахутът съдържа около и повече от 20% белтъчини, като предлага богат набор от аминокиселини. Поради липсата на глутен е част от диетата при глутенова непоносимост.
Мазнините са около 6%, като повече от половината са ненаситени. Въглехидратите са малко над 60%, в това число повече от 12% фибри и 10-11% захари. Ниският гликемичен индекс го превръща в подходяща храна при инсулинова резистентност и диабет, при контрол и регулиране на теглото.
Съдържанието на основните хранителни вещества прави нахутеното брашно питателно и много полезно за общото здраве на организма. Голямото количество фибри почистват холестерола и пазят кръвоносните съдове проходими и гъвкави. Стимулират добрата работа на стомашно-чревния тракт и ускоряват изхвърлянето на шлаки и токсини.
Витамини и минерали
Отлично представени са витамините от В комплекс, включително важната фолиева киселина. Продуктите от нахутено брашно са източник на β-каротин, витамин К, С и Е. Те допълват ежедневните нужди на организма, упражняват антиоксидантно действие, влючват се в жизнеопределящи процеси на обмяната, засягащи от работата на мозъка и нервната система, през зрението до синтезирането на протеини в кръвната плазма.
Пълнозърнестото брашно от нахут съдържа много манган и мед, желязо, фосфор и цинк, калий, калций, натрий. Някои от тях в сто грама продукт осигуряват голяма част от препоръчителната дневна норма за възрастен.
Нахут се препоръчва при анемия и на жени с обилна менструация, при кожни болести, белодробни проблеми, камъни в бъбреците, остеопороза. Смята се, че е подходяща храна за профилактика на някои видове рак. Това се обяснява с изофлавоните в него, които имат естрогеноподобно действие.
Нахутеното брашно намира място в домашната козметика за приготвянето на маски, скраб и за почистване на кожата.
Прочетете още:
Рецепта за фусили от нахут с гъби и пармезан
Брашно от Амарант
 
Ръжено брашно
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top