Брашно от гроздови семена

- полезни свойства

Вие искате да осигурите възможно най-здравословната и качествена храна за своето семейство. Затова купувате плодове, зеленчуци и консерви от пазари и магазини за био храни, а млечни продукти от близката мандра. Експериментирате с най-различни здравословни рецепти. Освен това сте започнала сама да си месите хляба. Чудесно! Значи сте отворена към нови продукти, с които да разнообразявате семейното меню.

Готвила ли сте с брашно от гроздови семки?

Защо брашното от гроздови семки е полезно?

В самите гроздови семки се съдържат олигомерни процианиди, които се смятат за най-добрата антиоксидантна защита. Много по-силна от витамин С и витамин Е. Според ORAC скалата (Oxygen Radical Absorbance Capacity) 100 грама гроздови семки имат стойност 55 000 в сравнение с боровинките, чиято стойност е 2 400.

http://www.dreamstime.com/-image3427343Следователно брашното от гроздови семки е с високо съдържание на антиоксиданти, които елиминират свободните радикали, забвят процесите на стареене и помагат на човек да се поддържа в добро здраве.

Какви точно са ползите за здравето от консумацията на брашно от гроздови семки?

– Повишава енергийната ефективност.

– Подпомага концентрацията.

– Стимулира бързата реакция на организма към всякакви възпаления.

– Важно е за здравето на сърцето.

Има ли брашното от гроздови семки и други приложения?

Да, всъщност има. Често се среща в състава на европейските козметични продукти – кремове, маски. Можете да намерите и множество рецепти за домашно приготвяне на маски за лице с брашно от гроздови семки. То подхранва кожата, успокоява я и я освежава и подмладява.

За какви ястия и печива може да се ползва брашното от гроздови семки?

Тъй като то не е сладко на вкус, можете да добавяте части от него към всяка гозба или печиво. Хляб, сладкиши, месо, риба, домашно направена паста. Пробвайте нови рецепти или го добавете към традиционните пити, сладкиши, ястия и печива, които правите. Една или две супени лъжици, с които да заместите част от пшеничното брашно, са напълно достатъчни.

То е без глутен, така че може спокойно да се консумира всеки ден и от хора, страдащи от цьолиакия.

 

Потърсете брашно от гроздови семки в най-близката дрогерия или на щанда за био храни  и пробвайте да направите палачинки с него. Сигурни сме, че това е един от малкото здравословни продукти, които семейството ви ще одобри с готовност. То просто е много вкусно.

Прочетете още:

Камут
Цьолиакия
Хранене без глутен 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top