Боядисаната коса

– как да остане красива и здрава?

Едва ли има жена, която поне веднъж в живота си да не е сменяла цвета на косата си. Променената визия и наситеният блестящ цвят носят настроение и самочувствие. Но за да е красива и здрава, боядисаната коса изисква специално внимание.

Какви да са боите?

При избора на боя дамите обикновено се интересуват най-вече какъв е цветът и колко траен е. Сравнително по-малко от тях проверяват състава на продукта.

Когато избирате цвят?

Общоприето е, че най-добър резултат вкъщи се получава, когато цветът е малко по-тъмен или малко по-светъл от естествения – до два нюанса. Ако държите промяната да е по-радикална, най-добре се обърнете към професионален фризьор.

Трайността на боите

Има три големи групи продукти – едните издържат около 12 измивания. На етикета им може да пише „семи-перманентни“. Следващата група са така наречените деми-перманентни – на тях можете да разчитате за около 24 измивания. Перманентни са професионалните бои, които траят до няколко месеца.

Тук трябва да имате предвид две неща. Трайността може да се мери в измивания, но това не значи, че цветът ще бъде напълно измит. Просто няма как да стане, защото пигментите са проникнали във вътрешността на косъма. По-скоро избледнява и губи блясъка си.

Дори и когато боята е с максимална трайност, косата расте. Цветът ще остане красив, но корените ще са израсли поне с 3-4 сантиметра и едва ли ще се харесвате.

Състав

На пазара се предлагат  бои с амоняк и без амоняк, натурални – на билкова основа, предлагат се и органични. Имайте предвид, че за да проникнат пигментите в косъма, нещо трябва да накара кутикулата да се отвори. Ако цветът не се отмива с шампоан още при първото-второто миене, значи в боята е имало активно вещество. За да не увредите косата си, следвайте много стриктно указанията на производителя.

Боядисването

Може да стане вкъщи или в салон. Когато се боядисвате сами, правете задължително проба за алергична реакция – примерно – нанесете малко от боята зад ухото и ако няма нежелани усещания, използвайте я спокойно. За да сте сигурни за резултата, направете и проба на цвета, като оцветите първо един малък кичур. Щом видяното ви харесва, продължете с боядисването. Не боядисвайте косата си, ако е мита преди по-малко от две денонощия. Наличието на естествено омазняване на скалпа и косъма прави процеса по-безопасен и качествен.

Колкото по-дълго остане боята върху косата ви, толкова по-тъмно ще е оцветяването. Но при всички случаи „по-дълго“ не означава повече от указаното в инструкцията максимално време. В противен случай рискувате да увредите косата си и тя да стане безжизнена, суха, чуплива.

Грижи за боядисаната коса

Те трябва да започнат още с избора на боята. Качествените продукти включват в себе си масла и подхранващи вещества, които правят косата по-силна и по-жизнена, а цветът – по-наситен. В повечето случаи в опаковките има и балсам, който финализира боядисването и освен че фиксира цвета, подхранва косъма.

Мийте я с приятно топла, но не гореща вода. Горещата вода се отразява зле на всяка коса и особено на боядисаната. Избирайте почистваща, подхранваща и стилизираща козметика за боядисани коси. Тя съдържа съставки, които щадят косъма и пазят цвета. Прилагайте и домашни маски – подхранващи и подсилващи.

Прочетете още:

„Грижа за боядисаната коса“

„Мъжете и боядисаната коса“

„Къна“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top