Борови връхчета

- употреба и ползи

Ароматът на борова гора е една несравнима свежест, която можем лесно да внесем в ежедневието си и без да отпътуваме на спонтанни пътешествия. Билката от борови връхчета носи в себе си божествения натурален аромат на красивото дърво, както и редица от полезните му свойства. Боровите връхчета са всъщност най-полезната част от многогодишното дърво и се използва още от древността. В днешно време, народна, алтернативна и западна медицина са на едно мнение относно множеството ползи от боровите връхчета за профилактика, както и за активно лечение.

Какво са боровите връхчета?

Боровите връхчета представляват пъпките по краищата на боровото дръвче. Те се берат на пролет, когато са крехки и нежни. На този етап, тези борови връхчета са все още лепкави, с живот от една-две седмици и непрактични за употреба. За да се използват за чайове, отвари и други лечебни средства, боровите връхчета първо се изсушават. При правилно съхраняване, тази билка съдържа добро количество етерични масла, както и много полезни минерали, витамини B1, B2, K, P и E. Високото съдържание на витамин C прави билката изключително популярна и подходящо за стимулиране на имунитета. Някои от другите полезни съставки в боровите връхчета включват и смоли, горчиви танини и фитонциди.

С какво са полезни за нас?

Но все пак, с какви лечебни свойства е популярна тази билка и как може да помогне и на нас? Боровите връхчета отделят изобилие от фитонциди, които чрез антибактериалния си ефект могат да пречистят въздуха и да подобрят здравето ни. Както на физическо, така и на психично ниво, ароматът от борови връхчета указва положително влияние на организма ни. Затова и етеричното масло от бор е така популярно в ароматерапията.

Подобно на разходка в борова гора, която подобрява настроението ни, билката от борови връхчета помага при хроничен стрес, притеснение и депресия. Тя има и силно положителен ефект при алергии и други дихателни проблеми. Боровите връхчета, с високото си съдържание на витамин C, са от огромна помощ при силна умора, кожни заболявания или проблеми със сърдечно-съдовата система. Антиоксидантите в билката се борят и срещу свободните радикали, които са основна причина за развитието на ракови образования в тялото ни.

Поради богатството от натурални съставки, най-често, боровите връхчета се използват срещу симптоми на настинка и грип. Но както забелязахте, полезните им свойства са почти неизчерпаеми. Някои проучвания дори откриват положителен ефект от чаят от борови връхчета при хормоналния дисбаланс (конкретно на нивата на тестостерон в тялото).

Как да ги използваме?

Борови връхчета могат да се интегрират в няколко различни рецепти, които лесно да включим в делника или уикенда си. На първо място е релаксиращият чай от борови връхчета. От билката се прави прекрасно ароматен чай, който ни помага да се възползваме от всичките ѝ лечебни свойства под формата на гореща и освежаваща напитка. Следва да се отбележе, че боровите връхчета не се препоръчват за бременни или кърмещи жени. За сметка на това, за бебета и деца, билката може да предостави полезен и натурален източник на антиоксиданти и антибактериални свойства при инфекции или настинки. По-разреден чай, компот, или дори мед от борови връхчета може да бъде изключително полезен за подрастващите. Борови връхчета можете да използвате дори в сладкарството като добавите изсушената билка при печене на курабийки и бисквити за едно невероятно ароматно изкушение. Единствено се уверете, че добавяте достатъчно кафява захар или друг натурален подсладител, който да балансира боровата горчивина.

Прочетете още:
Чай от борови връхчета

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top