Болести, от които се пълнее

- вижте кои са

Самоотвержено се борите с излишните килограми и непрестанното чувство за глад. Изпитвате вина, че не можете да се справите с проблема. Терзаете се, не можете да се контролирате, хапвате повече отколкото трябва, а след това сте гузни и ядосани на себе си. Ако сте с наднормено тегло, вероятно всичко това ви е познато. Добре е обаче, вместо да се измъчвате, да отидете на лекар. Понякога неутолимият глад и многото килограми сигнализират не за мързел, лакомия и слабохарактерност, а за сериозен здравословен проблем.

Хипотиреоидизъм или намалена функция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е ключова за човешкото здраве. Докато произвежда нормално количество хормони – всичко е наред. Когато производството на хормони намалее, намалява и метаболизмът. В резултат на това теглото ви започва да се увеличава.

Причините за хипотиреоидизъм могат да са много и различни: автоимуннни заболявания, вродени заболявания, нарушения във функцията на хипофизната жлеза, йоден дефицит, бременност, оперативно лечение на щитовидната жлеза.

Симптомите на хипотиреоидизъм, освен необяснимо трупане на излишни килограми, са чупливи нокти и коса, повишена чувствителност към студ, депресия.

 Болести и напълняване

Поликистозни яйчници

Поликистозен овариален синдром или ПКОС е друго заболяване, което води до напълняване и невъзможност да контролирате теглото си. Поне не с обикновените диети за бързо влизане във форма.

ПКОС се появява при дисфункция на яйчниците. Нарушава се синтезирането на хормони, което води до метаболитни проблеми. Над 60% от жените с поликистозни яйчници страдат от затлъстяване. Те са непрекъснато гладни и колкото повече се опитват утолят глада си, толкова по-невъзможно е. Прибавят се чувството за вина, пониженото самочувствие и постоянният дискомфорт, който изпитват.

Симптомите на ПКОС, освен наднормено тегло и чувство за почти непрекъснат глад, са и поява на акне, нередовен цикъл и прекомерен растеж на косата.

Пролактином

Това е доброкачествен тумор на хипофизата, който секретира хормона пролактин. При разрастване на пролактинома се увеличава броят на клетките, които секретират пролактин. Една от последиците от големите количества пролактин в кръвта е увеличаване на теглото. Другата е сексуални и репродуктивни проблеми.

Симптомите на пролактином при жените:

 

  • нередовен цикъл или липсата му;
  • болезнен полов акт и сухота на влагалището;
  • секреция от гърдите, която прилича на мляко и се появява при липса на бременност и кърмене;
  • мазна кожа и акне;
  • прекомерно окосмяване;
  • безплодие.

Симптомите на пролактином при мъжете:

  • гинекомастия – увеличаване на гърдите;
  • еректилна дисфункция;
  • безплодие.

Разбира се, вашето наднормено тегло може да има и друга причина, но е възможно тя да е също толкова сериозна. Затова, ако въпреки физическата активност и здравословната диета продължавате да качвате килограми, посъветвайте се с лекар. Той ще ви постави диагноза, ще ви предпише лечение и заедно с това ще ви предложи ефективен начин да се справите с напълняването.

Прочетете още:

 

Диета и депресия – каква е връзката


6 рецепти за борба с целулита
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top