Боите за коса

- как действат?

Питали ли сте се някога, какво се случва с косата ви при боядисване или защо се произвеждат специални продукти за боядисана коса? Отговорът е еднозначен – малко или много всяко боядисване манипулира нормалната структура на косата, прави я по-уязвима и застрашена от увреждане.

Как действат боите за коса?

Строеж на косъма

Сърцевината на стъблото на косъма се нарича медула. Той е обвит от средния слой – кортекс, изграден почти изцяло от кератин. В него се намират пигментните вещества, които придават цвета му. На кортекса се падат около 90% от целия косъм.

Третият, външен слой, се нарича кутикула. Изграден е от 6 до 9 пласта клетки. Строежът на кутикулата наподобява строежа на шишарката – люспичките ѝ се припокриват частично, като осигуряват висока устойчивост и здравина на косъма.

Как действа боята за коса?

За да е устойчив новият цвят, в боите се вграждат вещества, които карат кутикулата да набъбне и люспичките ѝ леко да се отворят. Други съставки неутрализират намиращите се в кортекса под кутикулата собствени пигменти. Внедряват се изкуствените пигменти.  Люспичките на кутикулата се затварят и задържат оцветителя вътре в косъма, което осигурява трайността на новия цвят.

До каква степен боядисването уврежда косата?

След боядисване кутикулата се затваря, но никога не достига състоянието си от преди манипулацията. Това влошава защитата и здравината на косъма. Той вече е предразположен към сухота, изтъняване, чупливост. Точно затова боядисаната коса изисква повишено внимание, специални грижи и специализирани козметични продукти.

Степента на увреждане зависи от качеството и състава на боята. Независимо дали в нея има амоняк или не, ако цветът е траен, в състава ѝ е включено вещество, което отваря кутикула. Напълно безвредна в този смисъл ще е боята, която остава на повърхността на косъма и пада буквално след едно-две измивания. Най-рисков е навикът на дамите да се боядисват твърде често и да сменят цвета от русо до тъмно и обратно. Това предполага често и много агресивно действие на химикалите и сериозни щети за косъма. Следете в продуктите, които избирате да има защитни, подхранващи и хидратиращи съставки, които ще намалят до минимум опасността за косата ви.

Хубавото е, че увреждането на косата от боядисването не е фатално. В момента, в който отрежете последните милиметри оцветен косъм, гривата ви ще е здрава, сякаш никога не е била третирана с химикали.

За какво да внимавате, когато сте с боядисана коса?

Грижата ви не се изчерпва с избора на боя, богата на масла и протеини. Шампоаните и балсамите трябва да са за боядисана коса, защото техните формули включват ефективни овлажняващи вещества.

Мийте с приятно топла, но не гореща вода и избягвайте почистващите средства с алкален характер. Те карат кутикулата да се отвори. Въобще – забравете за процедурите с висока температура – сешоар, навиване, изправяне. Пазете я от хлора в басейните и солената морска вода. Не пропускайте шапката, когато сте на разходка. До голяма степен от вас зависи да имате лъскава коса с красив цвят и здрав косъм.

Заповядайте в онлайн магазина на дрогерии „Би Фит“ и открийте цвета, който ще ви дари мечтаната визия!

Прочетете още:
„Грижа за боядисаната коса“
„Традиционна, натурална, органична боя за коса“
„Боядисаната коса“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top