Бодипозитив

- послания на движението

Контролът върху теглото и отслабването са една нескончаема и неизчерпаема тема. Нормите за красота карат по-пълните, по-възрастните, по-високите и по-ниските, онези с не чак толкова съвършена кожа да се чувстват нещастни и едва ли не втора категория. Те са причина  болшинството несъвършени да се определят като дискриминирани и от време на време да се появяват движения, които се опитват да отхвърлят изкуствено налаганите стандарти за красота и критерии за нормалност. Бодипозитив движението е едно от тях.

Какво отличава The Body Positive

The Body Positive възниква през 1996 година като противопоставяне на задушаващите обществени послания, принуждаващи хората да се срамуват и да мразят телата си, да живеят в непрекъсната борба с тях. Едната от основателките му е психотерапевт, специалист в лечението на хранителни разстройства, а другата – жена, загубила сестра си поради хранително разстройство и преминала сама като тийнейджърка през такова.

Те се опитват да наложат схващането, че как изглежда тялото на човек, е само негова работа. То е единственото, което имаме, и е много по-разумно и освобождаващо да го харесваме такова, каквото е, вместо да губим силите и енергията си във война с него, смята „Бодипозитив“.

Нашето тяло е уникално. То се променя с годините – слабите напълняват, пълните отслабват, младите остаряват. Кожата ни е с различен цвят и различно несъвършена. Но всички сме хора и всички сме еднакво ценни. Всички заслужаваме разбиране и приемане, признание и любов.

Обичайте тялото си такова, каквото е! – е посланието на движението „Бодипозитив“. Не водете война с него, не го мразете, не се срамувайте от това, как изглежда! Насочете енергията си към близките си, към постигане на мечтите си и ще бъдете много по-щастливи. Животът съвсем не се изчерпва с това, как изглеждате. Имате толкова много възможности за изява и утвърждаване.

Не следвайте стандарти, които са непостижими

Индустрията за разкрасяване и отслабване налага норми, които дори не са реални. Рекламните образи и медийните изображения на слаби, млади, бели, крехки жени и високи, мускулести мъже с широки гърди и рамене обикновено са минали през фотошоп. Без грим актрисите и моделите най-често са неразпознаваеми. Стандартът, който ни карат да следваме, е неосъществим – заключава „Бодипозитив“.

Въпреки това той струва не само милиарди долари, но и милиони, и милиони съсипани животи. Кара ни да смятаме, че ако не приличаме на идеала, няма как да сме щастливи, няма как да успеем. Пречи ни да оценим всичко, което имаме, всичко, което сме. Най-важната ни характеристика – уникалността ни – се превръща в главна причина да сме нещастни. Пластичната хирургия процъфтява от вмененото задължение да сме еднакви.

Според „Бодипозитив“ преследването на непостижими стандарти се налага от медиите, но и от нас самите. Като се подчиняваме на фалшивите норми, ние тормозим не само себе си, тормозим всички около нас, мислейки, че им помагаме. И мразим дълбоко малцината щастливци, които олицетворяват „идеалната физика“ – дори и да не го признаваме.

Всички тела са красиви

Ниска самооценка, депресия, хранителни разстройства са характерни за момичетата и момчетата от най-ранна възраст. Жени и мъже се измъчват с драстични диети, които обикновено не помагат.

А е толкова просто – само трябва да приемем, че всички тела са красиви!

„Бодипозитив“ ни убеждава, че като надживеем отрицателния образ на тялото си, като спрем да го оценяваме като грозно, като осъзнаем, че е ценно само по себе си, ще изчезнат значителна част от причините за психически и хранителни разстройства, нещастие, неудовлетвореност, дискомфорт.

Слабости на движението „Бодипозитив“

Проблемът в случая е, че опитвайки се да преодолее обществените предразсъдъци,  The Body Positive залита в другата крайност. То започва да отрича връзката между наднорменото тегло и влошеното здравословно състояние, значението му на рисков фактор за метаболитния синдром, диабета, сърдечно-съдовите заболявания. А това може да бъде опасно.

Но основните послания на „Бодипозитив“:

  • Обичайте себе си!
  • Обичайте тялото си!
  • Бъдете щастливи в кожата си!

са валидни за всички ни и е добре да ги чуем и приемем!

Прочетете още:
„Интуитивно хранене“

„Хранителни разстройства“
„Орторексия“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top