Био храненето

 и защо е по-важно от всякога

Правилното хранене е най-ефикасният и натурален начин да поддържаме цялото си тяло здраво и красиво. С правилните навици, ние можем да постигнем далеч по-големи успехи дори и от тези дарени от козметика, лекарства и други процедури. За това, разбира се, се изисква да поддържаме 3 най-важни принципа – постоянство, неплокатима воля и взимане на информирани решения. За първите две стъпки сами трябва да се преборим със себе си, но поне с третата можем и ние да помогнем. В тази статия ще разкрием кои храни е най-важно да се купуват био и защо това е по-важно от всякога. Всяка от тези храни носи невероятни ползи за здравето ни и ще е полезен спътник в пътешествието ни към дълготрайната женска красота и здраве.

Защо е по-важно от всякога да се храним био?

С годините, вероятно забелязваме все повече колко е важно правилното хранене и как то може да промени цялостното ни състояние и излъчване. Първо започваме да премахваме вредните храни, които не съдържат нутриенти. След това инкорпорираме всякакви натурални продукти и суперхрани в храненето си за да се изпълним с енергия и здраве. Доволни сме от новия си режим и усещаме разликата. Но след като сме извървели вече този път и сме се обедили в ползите от здравословното хранене, за жалост попадаме и на ново препядствие. Именно това, че много от новите ни любими храни, които знаем, че са здравословни, всъщност също са изпълнени с вредни съставки.

Това се дължи на начина на отглеждане на тези продукти предназначени за масова употреба. Най-често при плодовете и зеленчуците, присъствието на пестициди може да доведе до значителни здравословни проблеми в по-дългосрочен план. Био вариантът на същите плодове и зеленчуци ни гарантира, че те са отгледани без употребата на индустриални количества химикали и са безопасни за приемане. Следните плодове и зеленчуци са след най-изпълнените с пестициди храни. Все пак, полезните им качества са твърде много, че да се лишим от тях. За по-добро здраве и красота, купувайте тези храни само “био”:

Спанак

Тъй като спанакът е лек листен зеленчук, количеството пестициди открити в него са повече от почти всеки друг зеленчук. Тези вредни химикали са свързани с развитието на ракови клетки, болест на Алцхаймер и Паркинсон, проблеми при раждане и много други. За щастие, био спанак се намира сравнително лесно.

Ягоди

Ягодите от години оглавяват класациите по съдържание на вредни пестициди. 90% от не-”био” ягодите съдържат поне два или повече вида пестициди спрямо проучвания. Техният вкус е неустоим обаче, а ползите им за здравето – два пъти повече. Освен натурален източник на захар, ягодите се грижат и за имунитета ни, както и за храносмилателната и сърдечно-съдовата система. Ако сте им фенове, не бързайте да ги изключвате от храненето си, но и внимавайте от къде точно ги купувате.

Домати

Изненадващо или не, този популярен и любим зеленчук често съдържа между 4 и 15 различни вида пестициди. Незаменим и неизбежен продукт за толкова много ястия, а и носещ добро количество нутриенти, доматът е консумиран така често, че следва да се замислим дали високите количества пестициди не са причина за притеснение. За да се предпазим от тях, имаме за щастие много опции – от домашно отгледаните домати, до консерви от био домати, които са ни достъпни целогодишно.

Чушки

Голяма част от чушките, които виждаме в супермаркетите съдържат високи количества на пестициди. Ако рецептите ни имат нужда от чушки или просто обичаме да си ги похапваме и извън сезона, то е добра идея да потърсим био вариант. Био чушките са невероятен източник на полезни нутриенти – витамини, минерали, но не и пестициди.

Прочетете още:
Подсладители вместо захар 
Антоцианини и антоцианиди
Зелените кълнове в менюто ни

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top