Био препарати за почистване

– какво е това?

Почистващите препарати са едни от продуктите, които използваме ежедневно и които съдържат най-много опасни за нашето здраве съставки. Петролни дестилати, фосфати, химикали с непроизносими имена – всички те разтварят мръсотията, така че не се налага да търкаме повърхностите до изтощение и това е чудесно. Но си представете колко висока трябва да е концентрацията им, за да имат такова действие. Ако използвате почистващ препарат без да си сложите ръкавици, кожата ви ще се зачерви, ще се появи сърбеж и трябва бързо да изплакнете ръцете си обилно с вода.

Традиционните почистващи препарати са изключително вредни за здравето ви и за околната среда.

На пазара се появиха и био почистващи препарати. В тях не се съдържат тези химикали, които ще намерите в традиционните продукти за почистване и са в опаковки, годни за рециклиране. Четете внимателно етикета преди да купите подобен продукт и когато го използвате, непременно слагайте ръкавици. Това, че съставките имат растителен произход не означава, че препаратът е изцяло безопасен. За да почистват повърхностите, те все пак са с висока концентрация. Не е опасно да вдишвате миризмата на био препарата и когато чистите с него не замърсявате околната среда и все пак предпазвайте кожата си от пряк контакт.

Можете да използвате чист сапун – без синтетични аромати, оцветители и допълнителни добавки. Прах за пране без фосфати. Имате нужда от препарат за почистване на мазни петна и на килими? Спокойно можете да го замените с царевично нишесте.

Евкалиптовото масло е страхотен дезинфектант и ароматизатор. Освен, че почиства мазни петна и отстранява лесно натрупаните по повърхностите прах и мърсотия, той действа като репелент спрямо някои насекоми.

Содата за хляб е универсално абразивно средство за почистване и полиране, а вашата баба най-вероятно го е използвала вместо омекотител.

Имайте предвид, че наличието на боракс в почистващия препарат също е вредно за здравето ви. Той почиства и дезинфекцира перфектно, но може да раздрани носа, очите, гърлото, кожата ви или да предизвика гадене, болки в гърдите и главоболие.

Био почистващите препарати определено са по-добрата алтернатива на традиционните продукти от този тип и все пак винаги внимавайте.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top