Био лакомства в торбата на дядо Коледа

- за малки и големи

Как да направите празниците здравословни за вашите деца, без да ги лишавате от вкусотии

Коледните празници са голямо приключение и вълнение за децата. Пишат се писма до дядо Коледа, очакват се подаръци, лакомства, празненства в детската градина и в училище, разрешава им се да стоят до късно и да гледат всички детски и коледни филми по телевизията. Блажено време! Родителите обаче си знаят какво им коства то. Търсенето на желания подарък на разумна цена едно на ръка. Проблемът е, че хлапетата се тъпчат с бонбони и шоколади и целият им режим на хранене се разваля. И вие се чудите какво да направите, нали? Имате два варианта.

Оставяте децата да ядат каквото си поискат по Коледа и Нова година. После ще ги върнете към нормален режим.

От една страна не е чак такъв проблем, че седмица – две децата ще прекаляват с бонбоните и шоколада. От друга, след като свикнат, ще ви е трудно да ги върнете към нормалния им режим на хранене. А това не е без значение, защото може да изгубите битката и вредните, но сладки навици да се запазят, което вече ще е проблем.

Шоколад и деца

Честото похапване на бонбони и всякакви сладости води до:

  • повишаване на теглото – карамел, ядки, нуга, захар – бонбоните са с високо съдържание на калории и мазнини;
  • намаляване на полезните за организма вещества – бонбоните и шоколада създават усещане за ситост и децата спират да похапват плодове, зеленчуци – всички онези храни, богати на витамини и минерали. Това често води до дефицит на желязо, калций, витамин А и С.
  • развитие на кариеси ­– похапването на бонбони и сладки неща води до промяна на киселинния баланс в устната кухина. Създават се предпоставки за по-лесното и бързо размножаване на вредните бактерии и се повишава риска от кариес.

Пълните торбата на дядо Коледа с био лакомства – това е другото нещо, което можете да направите.

Био лакомствата – бонбони, шоколади, дъвки, бисквити, вафли – се правят от органично отглеждани и обработвани плодове и растения, които са запазили своите полезни вещества. Ябълки, канела, стафиди, естествени подсладители като меласа, кленов сироп, ядки – био лакомствата се приготвят от подобен тип продукти.

Те са с чудесен вкус и не вредят на здравето. А за децата с алергии към определени храни, понякога се оказват единствената алтернатива. Дори да не успеете да върнете детето си към стария му режим на хранене и то продължи да похапва бонбони и шоколади, те няма да са толкова вредни за здравето му, ако прекалява с тях и ще са напълно безвредни, ако ги консумира умерено. А и хубавото е, че ще ви е по-лесно да го убедите да пробва и други био храни.

 Шоколад и деца

Разгледайте какви сладки био изкушения ви предлагаме ние: био меденки с джинджифил и меласа (без млечни продукти и яйца), подсладени с нерафинирана тръстикова захар и пчелен мед; био млечен шоколад с ароматни бисквитки – парченца ароматни маслени бисквитки в богата обвивка от най-финия млечен шоколад; кленови бонбони и още какво ли не.

Нека дядо Коледа наистина изненада децата ви и ги зарадва с безвредни за здравето лакомства.

Прочетете още:

Био снакс – какво представлява

Режим на хранене на децата по празниците

Нетрадиционна коледна трапеза


 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top