Био козметика – защо да я ползваме?

Живеенето съобразно...

Каква е разликата между класическа и био козметика?
Козметиката, която използваме съдържа много синтетични съставки и е трудно да се оцени какво ще бъде въздействието й върху кожата ни след като сме я употребявали дълги години. Био козметиката не съдържа в себе си парафини, синтетични парфюмни вещества и оцветители, животински суровини, съставки на нефтена основа и още много химични вещества, които влияят върху кожата. Тя използва екстракти от органични съставки, суровини и емулгатори на растителна основа. Ако класическата козметика замърсява околната среда, то био козметиката не нанася вреди нито на природата, нито на човека.

Какви всъщност са ползите от био козметиката?
Освен, че не съдържа химически и замърсяващи вещества (пестициди, химически торове, синтетични продукти, ГМО), тя е много богата на активни съставки. За нея се използват естествени, необработвани суровини, което я прави много по-ефективна в дългосрочен план.
Био козметичните продукти се създават от екологично чисти продукти. Биологичното земеделие е все по-разпространено по света, а вече навлиза и у нас. То зачита биоразнообразието и естествения баланс. Като ползвате био продукти, вие го подпомагате. Така съдействате за опазването на чистотата на водата, почвате и въздуха, които от своя страна влияят върху здравето ви.
Природата предлага голямо разнообразие от съставки от растителен или минерален произход с редица специфични, полезни свойства. Те дават възможност да се създаде голяма група от ефективни продукти, с които да се грижите за здравето и красотата си.
Разрешено е използването на съставки, идващи от животинска продукция – мед, например, но е абсолютно забранено използването на животински екстракти или опити върху животни.

Защо био сертифицираните продукти са по-скъпи?
Да се създаде козметичен продукт е доста сложен процес. Класическата козметика съдържа 4 вида вещества:
• Помощни вещества, които да регулират проникването на активните съставки в епидермиса.
• Активни: които правят козметичния продукт ефективен.
• Добавки, стабилизатори и овлажнители.
• Другите съставки необходими за формулата: емулсии.

При био козметиката помощни вещества обикновено са: растителни масла и мазнини (зехтин, кайсии…). Естествено активни съставки: масло, екстракти, хидроалкохол, растения, етерични масла. Допълнителни съставки могат да бъдат: захарни деривати и растителни суровини трансформирани от леки химични реакции, а добавките са: природни консерванти (лимонена и бензоена киселина), природни стабилизатори (захар и производни от зърнени култури) и естествени овлажнители .
Как да съм сигурен, че купувам био козметика?
Вярно е, че не винаги можете да сте сигурни за точния състав на козметиката, която купувате, но вече има достатъчно контролиращи органи. Просто четете внимателно опаковките и търсете био сертифициращите знаци. Те осигуряват прозрачност на производствените процеси и гарантират автентичността на всички био продукти, които се предлагат на пазара.
Живеенето съобразно природата не е каприз, а отговорност към себе си и околната среда. Опитайте.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top