Био брашно

В нерафинирана състояние, много пълнозърнести храни са покрити с груби люспи, което не позволява...

В нерафинирана състояние, много пълнозърнести храни са покрити с груби люспи, което не позволява лесното им усвояване в храносмилателния тракт. Повечето от тях могат да бъдат смлени и направени на брашно, достатъчно смилаемо и удобно за смесване с други съставки. В миналото това е бил прост физически процес. Днес, технологията на смилане е разширена и включва множество допълнения, които хомогенизират, избелват, комбинират, пасирате и подсилват обикновеното брашно. Газообразен хлор диоксид често се използва за изкуствено избелване на пшеничното брашно, а калиев бромат и други химически вещества се добавят, за да увеличат еластичността на глутена.

С все по-нарастващата тенденция, хората да се завръщат към здравословния начин на хранене с биологични продукти, започва да отпада и ненужната употреба на химични вещества при смилането на зърното.

Органичното брашно се прави от смлени култури, отглеждани без изкуствени торове и други селскостопански химикали, съхранявани при специални условия.  Обикновено големите количества зърно в насипно състояние са уязвими от атаки на насекоми и заразяване с различни видове плесен. Конвенционалните зърнени култури периодично се третират с редица химикали, за да бъдат защитени по време на транспортиране, съхранение и преработка в брашно и зърнени продукти. Органичните алтернативи се грижат за зърното предимно чрез сух въздух, в комбинация със сложни системи за филтриране и интензивни топлинни обработки. В мелниците за биобрашно индустриалните почистващи препарати и домакински дезинфектантит са забранени.

Всяко брашно има уникални свойства в зависимост от основната структура на зърно и настройките в мелницата. Брашното от твърди сортове пшеница съдържа голяма част глутен, което го прави идеален за правене на хляб. Брашното от мека пшеница е с по-малко глутен и е по-подходящо за печене на сладкиши, торти и бисквити. Истинското пълнозърнесто брашно съдържа всички компоненти на зърното. При пшеница, това включва и външната обвивка и ендоспермата , която съдържа основните хранителни вещества на зърното.  Това е и причината, поради която пълнозърнестото брашно е най-полезно за организма ни.

Органичните видове брашно често са смесени с подобрители (предимно на хранителните им качества), които не съдържат химикали. Овесеното брашно например се смесва с други видове брашно,  за да подобри консистенцията им.  Царевичното брашно пък увеличава свързващата способност. Пшенично брашно има един единствен недостатък, не набавя на организма ни достатъчно количество от аминокиселината лизин. Тя подпомага растежа и регенерирането на тъканите и производството на хормони, антитела и ензими. Затова често можете да прочетете на етикета на био брашното от пшеница, че е смесено с брашно на лещена или грахова основа.

В дрогерии Be Fit можете да намерите различни видове био и безглутенови брашна. С предлагания асортимент, можете да преоткриете старите рецепти за тестени изделия и да изследвате нови вкусове. А най-важното е, че цялото ви семейство ще бъде здраво.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top