Биохакинг

- какво знаете за него?

„Биохакинг“ е още едно нашумяло през последните години понятие, използвано от привържениците на здравословното живеене. Да, той определено има общо с хакването на компютри и телефони, но този път „хакнат“ в различна степен е човешкият организъм.

Какво е биохакинг? 

Биохакингът се представя като оптимизиране на човешкия организъм. Той тръгва от Силициевата долина (САЩ) и за един от неговите гуру-та се смята Дейв Аспрей. Според него: „Биохакирането е изкуството и науката да променяте средата около вас и вътре във вас, така че да имате повече контрол върху собствената си биология“. Той напомня, че качеството ни на живот зависи от храната, от въздуха, от светлината и те пряко определят как се чувстваме. Смята, че имаме огромен енергиен потенциал, но го похабяваме с дреболии и лоши навици. Накратко – биохакинг е „изкуството и науката да станем свръхчовеци“.

С „биохакинг“ се обозначават много различни неща – от промяната на начина на живот, през манипулиране на биохимията на тялото чрез различни вещества и специално проектирани храни, до имплантиране в него на различни миниатюрни устройства и намеса на генетично ниво. Общото е, че всички те би трябвало да увеличат многократно потенциала и възможностите на човека.

Как се практикува най-достъпният и приемлив биохакинг?

Целта на биохакинга е да се подмладим и да живеем по-дълго по-здрави. Последователите му непрекъснато държат под контрол съня си, физическата си активност и всички жизнени дейности с помощта на високотехнологични устройства. На няколко месеца правят лабораторни изследвания, за да следят биомаркерите си. Хранят се с подбрана храна, използват различни техники и методи за активиране и подобряване на работата на тялото си.

Мнозина 40-50 годишни биохакери се хвалят с жизнени показатели като на 25-35 годишни, подобрена работа на мозъка, концентрация, нараснала острота на мисълта и производителност, увеличени сексуални възможности и по-добро представяне във всяка една област.

Възможно ли е всеки да практикува биохакинг?

Да, всеки може да се превърне в биохакер в смисъл на оптимизиране на организма чрез промени в начина на живот. Областите, в които трябва да положите специални усилия са:

 • хранене и усвояване на хранителните вещества
 • сън
 • движение
 • мозък, нервна система и стрес
 • свързаност с природата и с хората
 • полагане на цели
 • поток на съзнанието, осъзнатост;
 • мислене и самоопределяне – благодарност

Какви са целите на биохакинга?

Вероятно в различни източници ще срещнете основните области за хакване, формулирани по различен начин, но в края на краищата смисълът е един – с различни техники и активности да променим себе си към по-добро. Да имаме:

 • повече енергия
 • по-добра памет
 • да сме по-фокусирани
 • по-производителни
 • да постигаме повече успехи
 • да живеем по-дълго с максимално запазено здраве и младост

Как се постигат целите на биохакинга?

Чрез биохакове!  В областта на храненето за перфектен биохак се смята отказът от рафинираната захар и изкуствените подсладители. За стимулирането на мозъка – подборът на подходяща за вас музика. Добрите биохакери владеят до съвършенство различни дихателни техники и медитация. Излизането от зоната на комфорт е друг начин за стимулация и активиране на целия организъм. А прошката и благодарността освобождават собствения ни потенциал като нищо друго.

В най-меката си форма биохакингът съвпада с естественото желание на хората да запазят максимално дълго доброто си здраве, енергията и активността си. Пък и не рискувате нищо, ако опитате. Става дума за по-добра храна, повече сън, повече време на открито, повече общуване.

Прочетете още:
„Нутригеномика – как може да ни бъде полезна?“
„Какво е персонализирана медицина?“
„Периодично гладуване – какво представлява?“
„Периодично гладуване 2 – действие и ползи“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top