- виж повече

Другото име на биотина е витамин В7. Той е важен за синтеза на мазнини и производството на енергия и организмът ви бързо започва да сигнализира, ако усети недостига му.

Първите симптоми за недостиг на биотин са:

  • гадене,
  • косопад,
  • дерматит,
  • анемия,
  • мускулни спазми и болки,
  • депресия.

 

Биотинът е важен за синтеза на мазнини. Грижи се за правилното функциониране на ензима КоА карбоксилаза, който отговаря за градивните елементи, произвеждащи мазнини. При недостиг на биотин се затруднява функционирането на кожните клетки, което води до различни кожни проблеми, най-често себорея.

Биотинът е важен и за производството на енергия. Той участва в преработката и превръщането на захарта в химическа енергия. Честите оплаквания от мускулни спазми и болки може да са сигнал, че тялото не успява да преработи и използва захарта поради недостиг на биотин.

Биотинът помага за преобразуването на витамин В9 – фолиева киселина, така че тялото да може да я усвои и използва.

Доказано е, че биотинът е важен за здравето на ноктите и наличието на достатъчно енергия.

Няма достатъчно доказателства, че подобрява здравината на косъма и спира косопада. Недостигът на биотин наистина може да доведе до косопад, но провежданите изследвания не показват категорично, че приемането на биотина като добавка е решение на проблема.

За да сте спокойни, че си набавяте витамин В7 в необходимите количества, консумирайте повече козе и краве мляко, пилешко, яйца (най-много биотин се съдържа в жълтъка) и ядки – бадеми, орехи. Хапвайте също овес, ягоди и малини. А ако имате съмнения, че ви е необходимо по-голямо количество биотин, не бързайте да посягате към добавката преди да се консултирате с лекар.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top