Биологична възраст

и хронологична възраст 

Някои хора младеят, други изглеждат по-възрастни от годините си. И това опира не само до външния вид. Лекарите са твърдо убедени, че хронологичната ни възраст и биологичната твърде често са различни. Защо се случва това и какво означава за качеството ни на живот?

Коя възраст е хронологична и коя – биологична?

Хронологична възраст

Това са годините, изминали от раждането ви до момента. Те обикновено служат за ориентир колко възрастни изглеждате, какви са социалните ви отговорности, какви са типичните здравословни проблеми, които бихте могли да имате.

Биологична възраст

Тя е реалната възраст на тялото ви. Определя се от активността и интензивността на същностните жизнени функции, от здравето и функциите на клетките, тъканите и органите. И обикновено се издава от външния ви вид. Грубо казано – биологичната възраст показва степента на износеност на организма. Тя може да е както по-ниска от хронологичната, така и по-висока.

От какво зависи биологичната възраст?

Биологичната възраст донякъде зависи и от наследствеността. Но учените смятат, че определящото за нея са условията и начинът на живот на индивида, грижите, които той полага (или не полага) за себе си. Затова не само възрастният може да е с доста по-ниска биологична възраст от отбелязаната в личната му карта, но и младият може да е с преждевременно остаряващо тяло.

При това не става дума за предположения. Достатъчно е да направите изследвания на основните си жизнени показатели. Стойностите им могат да попадат в референтните за вашата възрастова група, в референтните за по-ниска или за по-висока възраст. Наблюденията сочат, че хората около 60те, водили сравнително здравословен живот и тренирали години наред, имат стойности на основните жизнени показатели, характерни за 40 годишните. Съвременната биохимия открива разликите и на много по-интимно ниво – тя съди за реалната биологична възраст по дължината на теломерите в краищата на хромозомите, по метилирането на ДНК, състоянието на митохондриите и т. н.

Какви ползи ви носи по-ниската биологична възраст?

Ако сте на 60, а стойностите на жизнените ви показатели попадат в референтната стойност за 45-50 годишните, означава, че организмът ви е с 10-15 години по-млад, отколкото показват свещите върху тортата на последния ви рожден ден. Означава, че имате още много време до типичните за 60 годишните болежки, отслабнали мускули, деформиращо се тяло.

Означава също, че остарявате здрави и в отлична кондиция, с високо качество на живот. А това, при нарастващата продължителност на живота, никак не е маловажно.

Но да речем, че сте на 30. Не спортувате. Менюто ви се състои от junk food. Нощите минават в буйни купони с всички екстри. Денем сте закотвени пред компютъра или на волана. Не изпускате от ръка цигарата. Килограмите ви се увеличават. Най-вероятно тялото ви се чувства доста по-старо отколкото е. Направете си лабораторни тестове. Ако резултатите ви показват, че остарявате ускорено, значи рисковете за здравето ви, а може би и за живота ви, бързо нарастват.

Можете ли да намалите биологичната си възраст?

Можете, при това е напълно във възможностите ви и зависи само от вас. Лекарите твърдят, че никога не е късно да започнете да:

  • формирате навици за адекватна физическа активност;
  • се храните балансирано, с минимално обработена храна;
  • контролирате нивата на стрес, на които се излагате;
  • спите достатъчно;
  • се откажете от алкохола и цигарите;
  • не спирате да се учите;
  • поддържате сексуални и романтични отношения.

Колкото и клиширано да звучи, този начин на живот помага да остарявате по-бавно и да запазите здравето си за по-дълго. Веднъж годишно правете изследвания и ще се убедите сами, че  старанията ви дават резултат.

Започвате ли?

Прочетете още:
Slow Agе
„Биохакинг“
„Нутригеномика“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top