Билки против ранно събуждане и недоспиване

- виж повече

Случвало ли ви се е – лягате си навреме, спите блажено и се ококорвате в ранни зори, даже още преди зорите? Под клепачите ви пари, спи ви се, но не можете да заспите. Дори когато си лягате по-късно и се очаква сънят да ви държи в плен поне до обяд, пак се разбуждате рано-рано.

Сутрешното безсъние ви прави уморени и сънливи през целия ден, пречи ви да изпълнявате ежедневните си задачи, води до главоболие, апатия, слабост, може да се превърне в хронично.

Каква е причината за сутрешното безсъние

Най-често причината е в повишените нива на кортизол – хормонът на стреса.

Помислете дали напоследък не сте подложени на твърде голямо физическо или психическо натоварване. Опитайте да се успокоите. Променете начина си на хранене. Не яжте тежки храни късно вечер, избягвайте пикантните ястия. Правете дълги разходки, постарайте се да си лягате всяка вечер по едно и също време.

Посъветвайте се с лекаря си и си помогнете с билки.

  shutterstock_610144901 (1)

Индийски женшен (Ашваганда) 

Смята се за една от най-силните билки в аюрведа. Използва се за общо подсилване на организма. Проведени са изследвания, според които приемът й намалява нивото на кортизол и тревожността, и действа ефективно при безсъние. Освен това помага за подобряване на паметта и концентрацията. Следователно приемът й би трябвало да ви помогне да спите пълноценно колкото време ви е необходимо и да се възстановите по-бързо от последиците на дългото недоспиване.

Екстракт от кора от магнолия

Той се използва много в китайската медицина. Помага на тялото и ума да се отпуснат, подобрява съня и удължава продължителността му. Допринася за стабилизиране нивата на кортизола. Насърчава бързото заспиване, затова се препоръчва за прием преди лягане.

Смята се, че комбинацията от корен от магнолия и магнезий помага за облекчаване на тревожността и подобряване на настроението и съня при жени в менопауза.

Във всеки случай, съветваме ви преди да приемате някоя от тези билки, да се посъветвате с лекаря си.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top