Билки за превенция и лечение на простата

- вижте кои са

Около 80% от мъжете поне веднъж в живота си имат проблеми с простата. С възрастта рисковете от сериозни заболявания на простатната жлеза се увеличават. Допълнителни усложнения носи и това, че по-голямата част от мъжете не взимат превантивни мерки, а ако имат оплаквания, не търсят навременна помощ от специалист. Съветваме ви, ако смятате, че имате проблем, веднага да се консултирате с лекар. Междувременно ще ви представим растения и билки, които най-често се използват за превенция или съпътстващо лечение при заболявания на простатата.

Сао палмето

Това е най-често срещаната съставка в хранителните добавки за простата. Сао палмето е палма джудже, изследвана многократно и с ефективно действие при проблеми с простатата или като превенция. Смята се, че екстрактът от растението намалява активността на ензима 5-алфа редуктаза, благодарение на който тестостеронът се превръща в дихидростестостерон (DHT), с до 32%. DHT е считан за основна причина за нарастването на простатата.

Приемът на екстракт от сао палмето при:

уголемяване на простата – облекчава симптомите и забавя развитието на болестта. Ако се използва превантивно, намалява риска от това заболяване.

Инфекции на простата – ускорява и подпомага лечението.

Рак на простата – резултатите от някои изследвания сочат, че забавя растежа на карцинома, но това все още не е напълно доказано.

Ликопен

Ликопен е естествен пигмент, каротеноид, със силно антиоксидантно действие, който се съдържа в плодове и зеленчуци в червен цвят. Смята се, че той укрепва защитата на клетките от увреждане и така помага за превенцията на рака.

Има доказателства, че приемът на ликопен може да забави уголемяването на простатата и да облекчи симптомите. И все пак изследванията в тази област продължават.

Счита се също, че комбинацията от ликопен, сао палмето и селен може да облекчи състоянието на мъже, които страдат от подуване на простатата и болки в таза.

Други билки, които се препоръчват от народната медицина

Върбовка, гръмотрън, коприва, гроздово семе – комбинацията от някои от тези билки или от всички – помагат за различни проблеми с простатата. Те обаче, също както изброените по-горе, не могат да ви излекуват изцяло или да ви гарантират пълна защита.

Ако сте мъж на средна възраст, дори да нямате оплаквания, най-разумно е да се консултирате с лекар какви превантивни мерки да вземете. Обсъдете с него възможностите да взимате хранителни добавки за простата и какви точно да бъдат те.

Прочетете още:

Хранителни добавки за мъже – за нормален сексуален живот и здрава простата


 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top