Бергамот

Маслото от бергамот има антисептични свойства и влияе благотворно на кожата ви...

Бергамотът е дървесен вид с цитрусови плодове, който идва от Италия, Мароко и Корсика. В миналото хората са го използвали при проблеми с косата или за да лекуват пъпки. Две от най-важните му съставки са бергамотинът и тимолът.

Бергамотинът е открит и в грейпфрута, където оказва въздействие върху важни за обмяната на веществата ензими.

Етеричното масло от бергамот е едно от задължителните за всеки дом. То влияе добре при настинка, грип, колики, гадене и ревматизъм. Има широко приложение в ароматерапията. Смята се, че цитрусовият му аромат е с ободряващ ефект. Използва се за лечение на емоционални и нервни разтройства, за намаляване на стреса и тревожността.

Етеричното масло от бергамот се комбинира добре с други масла – лимон, грейпфрут, роза. Особено успокояваща е комбинацията с етерично масло от здравец, което ви помага да спите спокойно и дълбоко. Не слагайте повече от три капки, ако го ползвате в банята. Те ще са достатъчно, за да се почувствате отпочинали и освежени.

Маслото от бергамот има антисептични свойства и влияе благотворно на кожата ви. Добавя се често към кремове и лосиони за мазна кожа и акне. Може да го откриете и като съставка на някои дезодоранти, както и в част от шампоаните против пърхот.

Ако имате висока температура, потапянето във вана с няколко капки масло от бергамот, ще ви се отрази чудесно. Според някои изследователи антисептичните му свойства могат да бъдат полезни и при лечение на инфекции.

Някои лекари го препоръчват като помощно средство при инфекции на пикочните пътища, както и при бронхит и други заболявания на дихателните пътища.

Имайте предвид, че в бергамота и в етеричното масло от него се съдържа вещество, което при досег със слънцето може да предизвика алергична реакция.

Затова не трябва да се употребява 12 часа преди да се изложите на слънчевите лъчи. В противен случй може да получите сърбеж и пигментация на кожата. Използването му от бременни жени и кърмачки също не е препоръчително.

Етеричното масло от бергамот има много предимства и е подходящо за употреба през всички сезони. Просто го прилагайте внимателно.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top