Белези и петна от акне

– как да ги изчистите?
Белези и петна от акне

Когато пъпките са отдавна забравени, белезите, останали след тях, продължават да напомнят за себе си. Най-притеснителни са тези върху лицето, но се срещат и по гърдите и гърба.

Видове белези

Специалистите говорят за поне 7 вида белези от акне – от едва забележими петна до ясно видими дупки и вдлъбнатини, подутини и неравности, тъмни пигментирани петна и др. Най-общо се делят на три големи групи:

  • хипертрофични – навдигнати, следствие от твърде много колаген при заздравяването на пъпките, остават чувствителни и сърбящи дълго време
  • келоидни – повдигнати като хипертрофичните, но разраснали се извън границите на някогашната лезия. Често са с променен цвят – червени до кафяви. Понякога са болезнени или сърбят
  • атрофични – формират се при загуба на кожна тъкан, представляват по-големи или по-малки вдлъбнатини и неравности

Те са причинени от дълбоките увреждания на кожата при възпалителния процес, от чопленето и изстискването на пъпките, както и от особеностите на лечебния процес на организма, свързани с недостатъчно или свръхпроизводство на колаген. Склонността към формиране на белези има донякъде и наследствена обусловеност и е по-вероятна при тъмна кожа. В повечето случаи се подобряват с времето, но някои стават по-ясно видими с годините.

Едва ли ще срещнете човек, който да не иска да се отърве от грозните следи или поне да ги направи по-малко забележими. Вече има различни начини за това, но най-добре е преди да предприемете каквото и да било, да се консултирате с дерматолог. След прегледа той най-добре може да подбере подходящите за вас методи и техники.

Начини за лечение на белези и петна от акне

Лечението може да варира от използване на козметични продукти и лекарствени средства без рецепта през прилагане на различни процедури с филъри и химически пилинг, лазер, криохирургия, инжекционно лечение до хирургични интервенции и присаждане на кожа. За възстановяване на повърхността на кожата се използват още дермабразио или микродермабразио, радиочестотно стягане на епидермиса, светлинна терапия, микронидлинг за подтикване производството на колаген и др.

В повечето случаи се налага комбинация на повече от един метод и достатъчно време, за да се излекува и възстанови кожата. Изборът им зависи от това, колко тежки са следите от пъпки, които носите върху себе си, и от какъв вид са. При това е важно да запомните, че лечението не се прилага, ако все още имате пъпки.

Най-сигурният начин да се преборите с белезите и петната е да не допускате появата им. Това ще рече да вземете мерки за предотвратяване на акнето и ефективно лечение на пъпките веднага щом пробият, без да ги чоплите и развреждате.

Белези и петна от акне

Можете ли да се борите с петната и белезите вкъщи?

Възможно е, когато става дума за леки следи и пигментни петна. Използвайте подходяща козметика и лекарства без рецепта веднага, след заздравяване на пъпките и лезиите:

  • кремове с азелаинова киселина (естествено се открива в маята), ретинол, алфа-хидрокси киселини (млечна, гликолова, бадемова), хидрохинон, витамин С и други съставки за избледняване на петната и зачервяванията
  • избелващи продукти – изсветляват хиперпигментацията
  • хидроколоидни превръзки, гелове и кремове също водят до намаляване на забележимостта на нежеланите следи от пъпки
  • грим – модерните козметични формули предлагат мигновено естетично покритие на несъвършенствата, като  същевременно им повлияват благотворно
  • слънцезащита – не само пази кожата от ултравиолетовата радиация, но и защитава белезите от потъмняване.

Много по-лесно се лекуват пресни белези и петна, отколкото старите.

На befit.bg ще намерите богата подборка на продукти за лечение на белези и за избледняване на петна. Селектираме ги внимателно от най-добрите производители. Те са ефективни и безвредни и ще ви донесат успех при борбата с по-леките следи от акне. Разгледайте ги и ако ви е необходима помощ при избора, свържете се с нас!

Прочетете още:
Ретиноидите – какво представляват и как действат?
Слънцезащита за лице – защо е важна
Серумите за лице – за по-млада и по-здрава кожа

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top