Без консерванти

Всеки консервант задължително е „биоцид”, неговата роля е...

„Без консерванти…? Невъзможно!“

Това твърдение често може да чуете от професионалистите в конвенционалната козметика, които го смятат за почти непостижимо. На практика има само няколко  лаборатории в целия свят, които са намерили формулата за козметика без синтетични консерванти. Един козметичен продукт не може да се сравни с плодова салата: не е възможно да се замени една съставка от даден козметичен продукт с друга, да се замени синтетичния консервант с естествен консервант, без да се промени значително баланса в цялостния продукт и цялата формула най-вероятно да се окаже неефективна.

И защо да се избягват синтетичните консерванти?

Всеки консервант задължително е „биоцид”, неговата роля е да се бори срещу всички микроорганизми, които могат да развалят продукта. За съжаление, неговото действие продължава и след като продуктът е приложен върху кожата, откъдето е и рискът за нарушаване на микробиалната флора, която е в чудесно равновесие при една здрава кожа. Нещо повече, в качеството си на активно биоцидно вещество, консервантът може да предизвика непоносимост, например контактни алергии, които се срещат все по-често.

Лабораторията Logocos (LОGONA, SANTE) има повече от 35 години опит в създаването на формули за козметични средства без синтетични консерванти.

Ето основните елементи в техния метод:
Да се избягват вредните щамове и бактериите

От закупуването на суровините (растения, отрязани на определено разстояние от повърхността на почвата) до приготвянето на емулсиите при контролирана атмосфера, с помощта на утвърдени и изполвани в операционните зали технологии, цялото предприятие проявява постоянна бдителност и се опитва да намали непреднамереното внасяне на всякакви микроорганизми.

Да се разработват специфични формули

Двете лаборатории използват съвкупност от съставки и технологии, които позволяват да се избягнат синтетични консерванти :

 

  • Регулиране на pH (с помощта на млечна киселина, например)
  • Добавяне на етерични масла, които, освен терапевтични свойства, имат и антибактериален ефект
  • Слаб процент алкохол (био) може също да допринесе за стабилизирането на формулата
  • Витамините Е и С имат антиоксидантен ефект върху кожата, но имат същото действие и в самата тубичка. При всеки продукт, формулата е продължително изпитвана и постоянно подобрявана, за да се направи стабилна в продължение най-малко на 30 месеца преди отварянето и множество седмици след отварянето на продукта.

Опаковки с предпазващо действие

Всички кремове и млека са опаковани в тубички или флакони, с цел да се намали директния контакт на продукта с външната среда, особено с пръстите на потребителя. Опаковките са или непрозрачни, или оцветени, за да се избегне всякакво разрушаване на съставките от действието на светлината и на ултравиолетовите лъчи.

Сертификатите

Продуктите на LOGONA и SANTE са със сертификат от BDIH и NaTrue, като в голяма част от продуктите собствените правила на LOGOCOS надхвърлят са още по-строги от тези на контролните органи. В някои продукти био съставките са 95%, в други 70%, но не по-малко от 50%. Във всички продукти има 100% натурални съставки, изцяло на растителна основа и без глутен. Изключение правят само балсамите за устни, които съдържат пчелен восък.

Предлагаме Ви възможността да закупите продукти на елитната марка с 10% по-ниска цена през седмицата от 27 юни до 3 юли.

На специална промоция: 20% по-ниска цена за периода от 28 юни до 27 юли, ще бъде подмладяващата серия на Logona – Age Protection.

Забавете времето и увеличете настроението си с невероятната био козметика на Логона и Санте!

Превод от френски език Милена Николова

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top