Без глутен, моля!

Безглутеновата диета се препоръчва при деца и възрастни, страдащи от различни алергии и особено при астма...

На безглутеновата диета са не само хората, които имат глутенова непоносимост. Глутенът не се препоръчва до шести-седми месец на бебетата, защото не може да се усвоява от храносмилателната им система и е възможно да предизвика тежка алергия. В алтернативната медицина безглутеновата диета се препоръчва при деца и възрастни, страдащи от различни алергии и особено при астма.

Най-общо става дума за хранене без жито, ръж, ечемик и овесени ядки. Избягва се консумацията на бял хляб, сладкиши, житни каши, кремове, марципани, малцови екстракти, консерви, съдържащи нишесте.

Глутенът е белтък, съдържащ се в зърнените храни. Несъдържащи глутен са: ориз, царевица и елда. Картофеното нишесте също не съдържа глутен.

Ето и няколко превъзходни рецепти за безглутеново хранене.

Пандишпанен сладкиш

Продукти: 1 ч. чаша царевичен грис, 1 ч. чаша оризово брашно, 2 ч. лъжици бакпулвер, 1 ч. лъжица сол, ½ ч. чаши мляко и 1 лъжица захар.

Приготвяне: Продуктите се смесват и разбиват добре. Сместа се пече в загрята на 180 градуса фурна за 15 минути.

Лимонови сладки

Продукти за първия блат:1 чаша оризово брашно, 1/4 чаша пудра захар, 1/2 чаша разтопено масло

Приготвя

не: Продуктите се разбъркват добре и сместа се слага в тава. Пече се 20 мин. при средна температура (150-180 градуса).

Продукти за втория блат: 1 чаша захар, 1/2 ч. л. бакпулвер, 2 яйца, 2 с.л. лимонов сок, настърганата кора на 1 лимон. 1/2 чаша кокосово брашно по желание.

Приготвяне: Продуктите се разбъркват и сместа се изсипва върху първия блат. Пече се още 25 мин.

Ананасов пай

Продукти: 4 яйца, 1 ч. л. безглутенова ванилия, 150 г безглутенов хляб на малки парчета, 1/3 чаша захар, 1/3 ч. л. Канела, 600 г ананас от консерва на малки изцедени парчета, 1 ч. л.сода, царевично олио.

Приготвяне: Продуктите се смесват и объркват добре. Сипват се в намазана с масло тава. Отгоре се поръсва с канела. Пече се на силна фурна за 45 минути.

Ябълков кекс

Продукти: 1 яйце, 7 л. соево мляко, 1-2 ч. л. Захар, 1 ябълка, 100 г безглутенова смес (брашно), 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 1 ч. л. олио

Приготвяне: Яйцето, соевото мляко и захарта се разбиват с миксер. Прибавят се настърганата ябълка, предварително разбъркана със содата, брашното и олиото. Сместа се доразбива и се изсипва в малка правоъгълна кексова форма, намазана с олио. Пече се в предварително загрята фурна на 250 градуса около 15 минути.

Хрупкава пица

Продукти: 1 с. л. безглутенова мая, 2/3 ч. чаша кафяво оризово брашно, 2/3 ч. чаша топла вода, равна чаша брашно от тапиока, 1 ч. л. оцет, 2 с. л. сухо мляко или 1 ч. л. зехтин и 1 ч. л. соево мляко на прах, 1 ч. л. ябълков оцет, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. неароматизиран желатин на прах.

Приготвяне: Предварително затоплете фурната до 425 градуса. В съд със средна големина разбийте на малка скорост с миксер (с обикновените приспособления) маята, брашното, сухото мляко, солта и желатина. Прибавете водата, захарта, зехтина и оцета. Разбийте този път на висока скорост 3 минути. Ако миксерът се удря в купата, тестото става твърдо. В такъв случай прибавете малко вода – по 1 с.л. от време на време, докато се получи меко тесто. Поставете сместа в тавичка, намазана с масло. Поръсете по желание с оризово брашно. Повдигнете тестото в краищата, за да се задържат добре продуктите върху тестото. Печете 10 мин. Сложете отгоре любимия ви сос и предпочитани добавки. Печете още 20 мин.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top