Безусловната любов

- защо е нужна на децата
Безусловната любов

Защо на децата им е нужна безусловна любов?

Всички се нуждаем от любов. По възможност – безусловна. Искаме да ни харесват и обичат такива, каквито сме, просто защото ни има. И от личен опит знаем как ни окрилява тя и колко рядко се случва.

Условната и безусловна любов понякога е трудно да се отличат от страничен наблюдател. Но ако помислите за детството си, за своя живот, със сигурност ще разберете за какво става дума.

Безусловната любов

Тя най-често се свързва с родителството. Означава детето ви да се чувства обичано независимо от поведението си, постъпките и постиженията си. Означава, че го обичате такова, каквото е, и не очакване отплата за това под никаква форма. Това е най-големият дар, който можем да получим от нашите родители и да поднесем на нашите деца.

Разбира се, съвсем не става дума да сте безкритични, а да обвързвате критиката и недоволството си с конкретната постъпка, не и с личността на детето. Например – след поредната беля и наум да не ви минава да кажете: „Не те обичам, защото си лош (когато си лош).“, а по-скоро: „Много ми е мъчно, че се държа толкова лошо, защото ти си добро момче/момиче“.

Първият вариант ще накара наследникът ви да се старае да ви угоди, да ви се харесва, да не допуска да разберете за лошите ви прояви.

Вторият – да знае, че понякога и добрите хора се държат лошо, но това не ги прави лоши, че може да се поправи, да надрасне лошите навици. Да усеща, че постъпките му, дори когато ви огорчават, не поставят по никакъв начин под съмнение самата ви безусловна връзка. Да живее с усещане за безопасност и сигурност, без сковаващия страх от провал.

Винаги отзивчивите, емоционално достъпни родители гарантират сигурност в привързаността. Стимулират децата и тинейджърите да са уверени, автентични, да регулират сами емоциите и поведението си.

Обич под условие

В този случай родителската любов не е дар, тя е нещо, което трябва да бъде спечелено от детето, като то изпълнява определени изисквания и очаквания. Тя е награда за послушание, разменна монета за старанието (и умението) да се харесва на авторитарните мама и тате. Резултатът често е по-високи училищни постижения на хлапетата и тийнейджърите.

Но в същото време у тях се формира усещане за вина, несигурност в собствената ценност, безпокойство, съмнение дали въобще са достойни за любов. А те определят характера и поведението на обичаните под условие дори в зряла възраст. Те обикновено са по-строги към себе си, по-неудовлетворени от реализацията и от живота си, от връзките си.

Децата, живеещи в несигурност за любовта на родителите си, са с над 30% по-склонни към затлъстяване (изследване на 40 000 деца от 6 до 11 години на McGill University, Montreal). Като възрастни те са по-неустойчиви психически, с резки промени в поведението – от агресивно и взискателно до зависимо. По-податливи са  на различен тип заболявания.

Предимствата на безусловната любов

Дългогодишни наблюдения и проучвания навеждат специалистите на няколко извода:

Безусловната обич в детска възраст осигурява:

  • по-добро развитие на мозъка. Изследвания сочат до 10% по-добре развит хипокампус, а той е центърът, контролиращ паметта, способностите за учене и реакциите на стрес
  • по-силна имунна система и по-добро здраве в зряла възраст
  • по-голяма устойчивост на стрес и по-успешен контрол върху него
  • по-развити умения за изграждане на положителни продължителни взаимоотношения, по-силна склонност към състрадание.

Безусловната любов

Предимствата са не само за децата. Тя облагодетелства и самите родители. Сред седемте области на мозъка, включени в невронната мрежа на обичта без условия, са не само тези, участващи в романтичната и майчината любов, но и някои от ключовите компоненти на системата за възнаграждение. Това ще рече, че когато дарявате  безусловната си любов, се освобождава допамин – хормонът, който участва във възникване на усещането за удоволствие.

Но как да обичате безусловно дори в случаите, в които в малкото ви ангелче сякаш се вселява самият дявол и се старае всячески да извади на повърхността най-лошото от вас? Ще поговорим за това във втората част на публикацията – „Лесно ли е да обичаме детето си безусловно“ .

Прочетете още:
Децата и лъжата – защо децата лъжат
Когато бебето се научи да казва „Не“
Детските страхове – причини и особености

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top