Кафе без кофеин

- полезно или не?

Това, че сте минали на безкофеиново кафе, значи ли, че можете да пиете колкото си искате чаши дневно? То по-здравословно ли е от чая? Може ли да пиете безкофеиново кафе, ако сте бременна? Добре е да се информирате по тези въпроси преди да се окаже, че сте превишили сериозно дозата за деня – все едно кофеиново или безкофеиново кафе. Крайностите никога не са полезни за здравето.

В кафето на зърна се съдържа кафеена киселина, която е част от фенолов клас химикали. Известно е, че фенолите има антиоксидантни и антиканцерогенни свойства. В зърната на зеленото кафе се съдържа и хлорогенна киселина, която намалява производството на глюкоза след хранене. Пиенето на кафе след обилен обяд – все едно дали кофеиново или безкофеиново – определено помага на храносмилането.

Изследванията показват, че пиенето на безкофеиново кафе е добра превантивна мярка срещу умствени заболявания в процеса на стареене. Полифенолите, които съдържа, стимулират мозъка и помагат за подобряването на паметта.

безкофеиново кафеТо запаза антиоксидантните си свойства, които предпазват клетките от увреждане и намаляват риска от диабет. Има благотворно влияние и върху хора, които вече боледуват от диабет тип 2, както и върху хора, страдащи от болестта на Алцхаймер.

Пристрастените към кафето определено ще спечелят, ако минат на безкофеиново, защото е доказано, че то намалява и риска от сърдечни проблеми.

Процесът на декофеинизиране запазва веществото кафестол, което има мощни противовъзпалителни свойства. Добре е да се знае обаче, че кафестолът може да повиши нивата на лошия холестерол.

 

Помнете също, че в безкофеиновото кафе винаги остава малко кофеин. Това е важно, ако сте бременна жена, която прекалява с горещата напитка. Не се успокоявайте с факта, че в нея няма кофеин. Не си позволявайте повече от една чаша и то не всеки ден.

Дали безкофеиновото кафе е по-полезно от чая? Всъщност, полезно е по различен начин. Затова е по-добре да ги комбинирате – пийте по една чаша безкофеиново кафе и по една – две чаши чай – зелен, черен, плодов.

Старайте се да не прекалявате с нито една напитка. Така със сигурност ще се възползвате от полезните ѝ свойства и няма да навредите на здравето си.

Прочетете още:

Чай от джоджен 
Банан 
Годжи бери

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top