Бебе със слънчево изгаряне

- какво да правя

Знаете, че кожата на бебето е изключително нежна. Треперите над вашето съкровище. Използвате слънцезащитни продукти за бебета. Слагате му шапка, когато излизате. Всъщност, през лятото изобщо не излизате между 14 и 17 часа. Затова и не можете да си представите как така се случи бебето ви да изгори на слънце. Нямате време за вайкане. Важното е да действате бързо!

Бебето трябва да е далеч от всякаква пряка или непряка слънчева светлина. (Най-вероятно така се е случило изгарянето – забравили сте да намажете бебо с крем с UV защита, защото си е стоял кротко под чадъра.) Погрижете се да му осигурите сумрак, тишина и прохлада.

Обливайте го на всеки половин час с хладка към студена вода или го увивайте внимателно с мокра кърпа. В никакъв случай не търкайте кожата! Действайте нежно, за да не раздразните кожата още повече. Ако го потапяте във вана с хладка вода, сложете в нея овесени ядки или сода за хляб, за да намалите дискомфорта.

Обадете се на педиатъра си и давайте на детето парацетамол или ибупрофен.

Сърбежът тепърва ще се усилва, а няма как да обясните на вашия мъник, че не бива да се чеше. Затова се посъветвайте с педиатъра дали да не използвате антихистамин, за да го облекчите.

В никакъв случай не нанасяйте, витамин Е, вазелин, мед, масло, мас или маргарин върху изгорените области. Не ги мийте с топла вода и не им слагайте чаени торбички.

Хигиенните процедури за следващите дни е добре да включват много мек сапун, хладка към студена вода, изключително внимателно подсушаване и антибиотичен мехлем.

Вашето бебче най-вероятно ще пищи и ще плаче. Запазете присъствие на духа. Ако няма мехури и рани от изгаряне, обадете се на педиатъра си, следвайте горните съвети и всичко ще бъде наред. Ако изгарянето е по-тежко, не губете време, а директно отидете на преглед.

И следващият път не забравяйте – няма значение дали бебетата са изложени на пряка или непряка слънчева светлина. Кожата им е толкова нежна, че е задължително да ги мажете максимум през два часа със слънцезащитен крем, да им слагате шапки, да им правите сянка и да не ги извеждате навън в най-голямата жега.

Не се безпокойте! Ще се справите!

Прочетете още: 

Грижа за бебето през лятото 

Кожата на бебето

Грижа за ноктите на бебето 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top