Бебешки и детски термометър

- как да изберем?

Да имате точен термометър, на чийто измервания се доверявате, е успокояващо, разумно и определено ще помегне на педиатъра да постави диагноза и да назначи лечение на вашето дете. Как да изберете най-подходящия термометър? Като се съобразите с възрастта и комфорта на детето си.

Ако търсите термометър за бебе на по-малко от 3 месеца, най-добре е да се спрете на ректален.

Ако бебето е на над 6 месеца, педиатрите препоръчват ушен термометър. Стане ли на 1 година, може да вземете орален термометър. След като хлапето навърши 4 – 5 годишна възраст спокойно можете да използвате термометър за възрастни.

Ректален термометър
 

БебеТой е тънък. Препоръчва се леко намазване с вазелин преди да го поставите в ректума на бебето. Термометърът трябва да седи там 2 или 3 минути преди го извадите и през това време е задължително мъникът да е неподвижен. Най-добре е да спи или поне да го държи човек, който го кара да се чувства спокойно.

Ректалният термометър измерва температурата с най-голяма точност.

Ушен термометър

Той има малка, триъгълна сонда, която измерва топлината. Препоръчва се за деца, които са нервни, раздразнителни и се движат твърде много, защото отчита температурата на секундата. Не го използвайте, ако бебето ви е на по-малко от 6 месеца, защото е много вероятно сондата да е твърде голяма за ушния канал и да го нарани. При ушни инфекции също е задължително да използвате друг тип термометър.

Ако дете е било с шапка, покриваща ушите, завито с одеяло през глава или току-що става от възглавницата, изчакайте 15 минути преди да сложите термометъра.

 
Орален термометър
Той може да е стъклен или електронен. Стъкленият термометър не се препоръчва за деца под 3 години, защото може да го счупят, да наранят устата си или да погълнат вредни химически вещества. Оралните термометри са изключително точни, ако ги поставите правилно – под езика, леко встрани от центъра му. Не бива да ги използвате веднага след като детете се хранило или е пило течности, защото температурата на приетата храна/напитка, може да повлияе на измерването.

Като цяло електронните термометри са по-бързи в измерването, съобщават кога е време да ги погледнете със звуков сигнал и са по-лесни за четене.

Имайте предвид, че оралните термометри трябва да се държат достатъчно дълго в устата, за да отчетат правилно, т. е. може би не са добра идея за нервно или твърде бъбриво дете.

Ако не  сте сигурни в избора си, не се притеснявайте да се посъветвате и с педиатър. Но най-вече, съобразете се с усещанията на детето си.

 Бебешки и детски термометри може да намерите тук: Термометри

Прочетете още:

Памперси за плуване 
Детската козметика 
Шишета за хранене

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top