Бебешка вода

- какво е това и трябва ли ми

Едно от първите неща, които научавате, още преди вашето бебе да се е появило на бял свят е, че трябва да му давате само преварена вода, пречистена от всички вредни веща. Вярваме, че стриктно спазвате това предписание. Повечето педиатри смятат, че след края на деветия месец можете да не преварявате водата, а да използвате кана с филтър. Междувременно на пазара се появи и бутилирана вода за бебета. Тя не съдържа вредни вещества, като натрий, хлор, etc. и в състава й влизат множество полезни за бебето макро- и микроелементи.

За приготвяне на заместител на кърма, сухи каши и друг тип детски храни, разтварящи се във вода производителите предлагат още един тип бебешка вода – без съдържание на излишни соли и примеси, но и без допълнителни минерални вещества. В самите сухи бебешки храни се съдържат достатъчно от тях и по този начин се избягва предозирането им. Този тип бутилирана бебешка вода облекчава и ежедневието на майките, защото е готова за употреба по всяко време.

Дали наистина е безопасно да давате на детето си бебешка вода?

Четете вниматено етикетите. Всички води, подходящи за кърмачета и деца (включително и нискоминерализираните/изворни води) имат сертификат от Министерство на здравеопазването и РИОКОЗ. Експерти провеждат изследвания за безвредност и безопасност по над 50 показателя преди да удостоверят, че водата е годна за пиене от кърмачета и малки деца.

 бебешка вода

Консултирайте се и с педиатъра си, за да сте по-спокойна. Малко специалисти са на крайно мнение – че трябва да се използва само бутилирана бебешка вода или че изобщо не трябва да се ползва. Много е вероятно вашият педиатър да ви препоръча да давате на бебчето си преварена вода за пиене, а бутилираната да използвате, за да разтворите бебешката храна.

При всяко положение детето ви ще израсне здраво дори да решите да му давате само преварена вода, а после да ползвате кана с филтър. Затова консултирайте се с лекар, четете етикетите, вижте как ще реагира детето ви на купешката вода и след това вземете решение.

Прочетете още:

Джоджен за колики при бебета
6 мита за хранене на бебетата
Адаптирани млека – 5 неща, които не знаете за тях

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top