Бебето преминава към обща храна

- през зимата

Студеният сезон трае дълго. Ако бебето ви през октомври е било на възраст за захранване и предлаганите на пазара зеленчуци и плодове са били напълно достатъчни като видове, през февруари то е вече достатъчно голямо и храната му трябва да е доста по-разнообразна. Съответно затрудненията ви по набавянето ѝ са по-сериозни. Да не говорим, че предлаганото на пазара в края на зимата е загубило хранителни качества или поради дългото съхранение, или поради пътуване от другия край на света.
Разбира се, това съвсем не означава, че вече преминаващите на обща храна хлапета около годинката остават гладни. Просто е малко по-напрегнато за родителите – и то само докато намерят своя начин.
Детските пюрета от магазина
Колкото и да сте мнителни, за този период те ви предлагат голямо разнообразие, което трудно ще осигурите сами – включително продукти с месо. Произвеждат се по рецептурници, разработени от специалисти по детско хранене. Включват подходящите храни за съответната възраст. Подложени са на строг контрол от подбора на суровините до експедицията.
За свое успокоение четете внимателно етикетите. Избирайте натурални продукти без каквито и да е добавки – сол, захар, нишесте, овкусители, оцветители, консерванти и т. н.
hranene_zima5
Детски кухни
Те също работят под постоянен педиатричен контрол. Предлагат по няколко различни варианта меню, подходящо за деца на различна възраст. Потърсете най-близките до дома ви. Проучете ги. Изберете тази, която ви се струва най-подходяща. Пък и винаги можете да я смените, ако гозбите не харесат много на съкровището ви.
Когато държите да приготвяте храната в къщи
Това съвсем не е невъзможно. По-трудоемкият и натоварващ вариант е да готвите специално за бебето. Но ако ви кара да се чувствате добре, правете го. По-простият (и по-лесен) вариант е, когато готвите за семейството, да отсипвате в купичка храна след задушаването (сваряването) ѝ, преди да сложите подправките, солта и мазнината. Ако принципно не готвите със запръжки и пикантни подправки лека-полека можете да привикнете бебчо да се храни заедно с вас.
Домашната храна е отлично решение – особено ако сте сигурни в произхода на продуктите. Това може да са домашно отгледани плодове и зеленчуци, такива от сертифициран производител, от постоянен доставчик, чиято продукция добре познавате и т. н.
hranene_zima3
Домашно замразяване и консервиране
Много майки се подготвят за храненето на бебето си през зимата като замразяват  зеленчуци и плодове през лятото и есента – броколи, карфиол, тиквички, чушки, зелен фасул, грах, ябълки, круши и пъпеши, сливи, праскови и кайсии и т. н.
Можете да замразявате в малки разфасовки или съвсем прясно откъснати зеленчуци, или готови пюрета – според предпочитанията си. Можете и да консервирате – без участието на каквито и да е консерванти. Използвайте стерилизация чрез варене. Примерно – достатъчно е да почистите, обелите и пюрирате  узрелите праскови (сурови). Няма нужда да добавяте нито вода, нито захар. Насипете пюрето в подходящи, отлично почистени бурканчета. Затворете добре. Оставете да врат десетина минути. Щадящата обработка запазва максимално полезните вещества, аромата и вкуса на суровия плод.
 
Супер храните не са за бебета
Ако се притеснявате, дали успявате да храните дечко пълноценно, консултирайте се с педиатър. Не му купувайте от така наречените суперхрани за компенсация. Дори когато става дума за наистина полезни плодове, семена, ядки, водорасли и т. н., те са с твърде висока концентрация на биоактивните вещества. Непознати са за храносмилателната система на местното население. Ще рече – организмът на малкото човече също няма готовност за тях.
По-добре не поемайте риска от алергии, храносмилателни проблеми и други възможни отклонения, които биха се явили по-късно.
Когато зимата върви към края си, а вашето бебе вече яде почти всичко и се готви да прекрачи във втората си годинка, по-скоро е за гордост и радост, отколкото за притеснение. Щом сте се справили дотук, ще се справите и занапред.
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top