Бебето и пробиотиците

- какво трябва да знаете?

Пробиотиците са една от най-интересните теми за медицината в наше време. Провеждат се много проучвания и с всяко от тях се открива нещо ново за влиянието им върху здравето ни. Но как стои въпросът за пробиотиците при бебетата. На пазара се предлагат достатъчно продукти, на които пише, че могат  да се дават веднага след раждането . Но защо и дали  бебето ви трябва да ги приема?

Има ли бебето свой микробиом?

Смята се, че първият досег на бебето с бактериите е при раждането му. Започва се с щамовете от вагиналната флора на майката и във външната среда, с микробиотата по майчината гърда и в коластрата, по кожата на медицинските работници, които го посрещат и обслужват. И ако в началото в червата му се заселват най-вече стафилококи и ентеробактерии, то с нормализиране на кърменето, се появяват колонии на характерните за майчиното мляко лактобацили и бифидобактерии.

В първите месеци от живота на кърменото бебе чревната флора е доминирана от бифодобактериите (B. longum, B. breve, B. bifidum и B. Infantis и др.), като те могат да достигнат и надминат 90% от целия микробиом.

Следващата сериозна промяна настъпва със захранването. В червата се настаняват видове, които благоприятстват усвояването на богатството от въглехидрати, доставяно от твърдата храна. До около третата година микробиотата на детето вече се доближава до тази на възрастните. При децата, хранени с адаптирано мляко, от самото начало тя повече клони (като видов състав) към тази на възрастните, отколкото към типичната бебешка.

Защо му е на бебето микробиота (микробиом)

Приятелските бактерии в червата на новороденото още  в първите дни на живота му са отговорни за: 

  • оптималното храносмилане и усвояване на храната;
  • адекватното развитие и работа на имунитета;
  • активното функциониране на оста надбъбречни жлези – хипофиза – хипоталамус, която е важна не само за хормоналния баланс, но и за оптималното развитие на нервната система и мозъка.

Когато балансът на микрофлората в червата е нарушен или добрите бактерии  просто недостигат, бебетата боледуват по-често от възпаление на лигавиците (дихателни пътища, черва), карат по-тежки колики, храносмилането е затруднено, възможни са непоносимости към някои храни и алергии, напълняване, лабилна имунна система и т. н. Смята се, че това се отразява зле и на бъдещото здравословно състояние на малкото човече. Естествено възниква въпросът:

Могат ли най-малките да приемат пробиотици?

Ако кърмите и подозирате, че имате проблем с чревната флора, консултирайте се с вашия лекар и започнете да приемате подходящи хранителни добавки с пробиотици (бифидобактерии). Те проникват в кърмата и вие ги предавате на новороденото. При по-големичките можете да включите в менюто ферментирали храни.

Дали бебето може директно да приема пробиотици , ако е на формула, или ако е на антибиотична терапия? Изследванията за влиянието на пробиотичните добавки върху най-малките не са много. Доста въпроси нямат категорични отговори. Изяснено е, че някои от продуктите, предназначени за бебетата  несъмнено

  • помагат при диария и запек;
  • подкрепят работата на стомашно-чревния тракт;
  • активират имунната система;
  • облекчават коликите и скъсяват чувствително времето, прекарано в плач.

Все пак когато става дума за бебета, предпазливостта е задължителна. Всяко дете е много различно, с различни потребности и здравословно състояние. Добавките съдържат различни видове и щамове пробиотици. Освен това те не се контролират така, както се контролират лекарствата. Затова във всеки конкретен случай търсете съвета на лекаря си. 

Прочетете още:
„Пробиотици“
„Ползите от пробиотиците“
„Домашното кисело мляко“
„Ферментиралите зеленчуци“

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top