Бебето заспива трудно

- и се събужда лесно - как да се справите?

Как да се справите с трудното заспиване и лесното събуждане на бебето?
Отговорите на този въпрос са почти толкова, колкото са и бебетата. Но все пак има и някои общи положения.
Трябва ли да приучвате бебето към строг режим на сън и бодърстване
В началото бебето следва собствен ритъм, определен от скоростта, с която храносмила. Внезапно връхлитащият глад е толкова силен, че задоволяването му не търпи отлагане и вие няма как да промените това. Потребността му от сигурност, физическа близост и гушкане е не по-малко остра и важна за развитието му. Затова поне до около третия месец следвайте нуждите му.
Нека първата стъпка към режим и ред да е приучването да различава ден от нощ, време за активност от време за почивка. Затъмнявайте стаята вечер, осигурявайте тишина, ползвайте отделна пижамка за нощния сън. Следването на циркадните ритми (24 часовата цикличност на жизнената дейност) ще става все по-важно за оптималната работа на организма му.
Постепенното фиксиране на часове за храна и сън, за заспиване и събуждане правят повечето бебета по-спокойни и по-уверени. Нормализира дневния график на семейството и облекчава майката. Но има деца, които остро се съпротивляват срещу всеки опит за системно налаган ред. По-добре се съобразете с нежеланието им. Те вероятно все още не са готови за твърд режим – дайте им време да съзреят.
sleep1
Ритуалите за заспиване
Повтарящите се действия преди лягане се превръщат в ритуал, който подготвя детето за сън и улеснява заспиването. Ако трябва да сме точни – това е по-меката и по-приемлива форма на дневния режим.
Игрите преди къпане, топлата отпускаща баня, масажът, обличането на пижамката,  кърменето или топлото мляко, приглушаването на светлината, повтарящи се по едно и също време всяка вечер, подготвят бебчо за нощния сън и той все по-спокойно приема поставянето в креватчето. Пейте му една и съща приспивна песен, разказвайте му една и съща приказка.
Подобни ритуали можете да разработите за дневния сън, за храненето. Те са ясен знак, какво следва и какво очаквате от детето.
Защо понякога въпреки всичко то не иска да заспи?
Когато бебето се умори, му се доспива. Търка очи, прозява се, укротява се. Това е ясен знак, че трябва да го сложите в леглото. Ако по някакви причини пропуснете момента, то сякаш се разсънва и се развихря отново. Скоро обаче става кисело, мрънка, нервничи. Умората се натрупва. Колко по-преуморено е слънчицето ви, толкова по-трудно ще заспи.
Подобен е резултатът, когато денят е твърде наситен с нови впечатления.
Да го оставяте ли да плаче в креватчето, докато заспи?
Никой, освен вас, не може да реши това. Ако сте сигурни, че детето е здраво, сито и сухо, опитайте. Но ако плачът продължава твърде дълго, без да реагирате на него, затвърждавате усещането му за изоставеност. Това в никакъв случай няма да му помогне да се успокои. В края на краищата то наистина ще се умори и ще заспи. Но е по-добре да намерите баланс между вашия страх от разглезване и неговия от изоставяне.
sleep2
Какво да правите, когато бебето се пробужда нощем?
Когато бебето преминава от бавен към бърз сън, то много лесно се пробужда. Не скачайте при първия звук. В повечето случаи детето продължава да спи. Ако все пак се наложи да му смените пелената, да му дадете вода или мляко, не го разсънвайте, не правете нищо, което ще приеме като покана за игра. Върнете го в креватчето. Постойте до него, докато се унесе, при нужда го погалете по главичката или по гръбчето. Нека бебчо знае, че сте наблизо, но да свикне да се приспива сам.
Когато спи във вашето легло, лека ласка е достатъчна да се успокои и да продължи да спи. А с него – и вие.
Просто приемете, че сънят и бодърстването на вашето бебе са обусловени от естественото му развитие и опитите за насилствена промяна на положението само ще влошат нещата – понякога в дългосрочен план.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top