Бебето вече играе на пода

- хигиена и почистване на дома

Когато се приберете с бебето вкъщи, хигиената около него става ваша голяма грижа. Но когато дечко започне да се движи и не само не можете да го задържите в кошарата, но и детската стая му стане тясна, тогава вече почистването на дома се превръща във вашата фикс идея.
Страховете ви са обясними – детето лази по пода, поставя в устата си не само ръце, но и всичко, което намери. Мислите за вируси, бактерии, гъбички, глисти, тении и т. н. Не можете да промените ситуацията. Всеки опит да ограничите свободата му носи риск от забавяне на развитието му, а едва ли искате това. Ще трябва да се примирите и да намерите своя начин да преживеете следващите месеци без излишни нерви.
Опасно ли е бебето да пълзи по пода?
Едва ли някой ще отрече – опасност съществува, но тя е по-скоро принципна. Няма бебе, което в един или друг момент да не е играло на пода. И трагични случаи поради тази причина не са известни. Така че родителските ви страхове са преувеличени. Още повече, че когато сте навън – в парка, на детската площадка, в пясъчника – няма как да контролирате всичко, което малкото ви съкровище докосва и опитва на вкус.
Опасностите по-скоро могат да дойдат от зле закрепени мебели и отоплителни тела; оставени на достъпно място лекарства, алкохол и козметика; необезопасени контакти и т. п.
baby_on_floor1
Почистване на пода
Пускането на прахосмукачка и измиването на пода няколко пъти седмично – както го правите обикновено – са напълно достатъчни. Ако ще ви е по-спокойно и имате възможност – мийте всеки ден. Но по-скоро помислете как да организирате минималното внасяне на мръсотия отвън. Опитайте се в дома ви да не се влиза с обувки, или поне не в стаите, в които се разхожда бебчо. Когато това е невъзможно, почиствайте грижливо зоната, в която събувате обувките, а тях дръжте затворени в шкаф.
Не използвайте агресивни препарати. Заместете ги с биопродукти, които са безвредни за бебето. Опитни майки твърдят, че за пода ползват специализирания препарат за миене на бебешката посуда или просто топла вода. Ако имате пароструйка, с нея освен пода, ще почиствате перфектно без химия завесите, мебелите, килимите.
Да дезинфекцирате ли?
Когато сметнете, че това се налага, правете го единствено с препоръчвания при наранявания и дерматологични проблеми 70% етилов спирт. По-силни средства – примерно против мухъл – можете да си позволите, само при положение, че преместите детето в друга стая поне за няколко дни. Периодично перете плюшените играчки и измивайте добре пластмасовите и гумените. Да миете всеки път всяка играчка, която падне на пода, е безсмислено. Да не говорим за времето, в което главното занимание на съкровището ви ще е да хвърля всичко, което му дадете, или до което има достъп.
Накратко – бебето е много по-устойчиво, отколкото ви се струва. Отглеждано при нормална хигиена то ще расте здраво и щастливо. Всяко вманиачаване на тема „чистота“ ще се отрази зле не само на вашето свободно време, но и на спокойствието на цялото семейство. А ако откриете нещо тревожно в поведението или състоянието на детето, просто го заведете на лекар.
Прочетете още:
 „Пълзенето в развитието на детето“
„Имунната система при децата“
„Какво разбира бебето“
 
 
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top