и синове

Бащата е моделът, който е необходим на момчето, за да се превърне в самоуверен мъж с реална самооценка и добро емоционално здраве, способен да поддържа балансирани взаимоотношения с другите и да поема отговорност.

Защо понякога е трудно да си добър баща?

Поради внушенията от ранно детство, че мъжът не бива да е емоционален, че трябва да се държи овладяно и дистанцирано, на бащите често им е трудно да проявяват чувствата си, да са непосредствени и спонтанни. Схващането, че детето се целува, само когато спи, пречат на мнозина татковци да изразят пред синовете си обичта, която ги изпълва, и загрижеността си. Така на сина започва да му се струва, че е необичан и нежелан точно от този, на когото разчита за своята сигурност, когото има за свой пръв идеал за мъж, за герой. Отдръпването му и затварянето му са трудни за преодоляване и допълнително затрудняват взаимоотношенията между синове и бащи.

Споделеност и разбиране между бащи и синове

На бащата обикновено се гледа като на последната инстанция вкъщи. Той е авторитетът, който трябва да пази границите ненарушими, да вдъхва страх и покорство, да осигурява материалното благополучие. Често е използван като плашило – „Ще видиш, като кажа на баща ти!“. Но страхът и покорството имат само два пътя за развитие – или пречупват характера, или раждат бунт. По-плодотворно и по-насърчаващо и за бащите, и за синовете е усещането за принадлежност, за споделеност, приемане и разбиране.

Близостта между двама се поддържа с взаимни усилия. Но когато сте баща и синът ви е още мъничък, този, който трябва да гради връзката, сте вие. От вашите усилия през първите му 5-6 години ще зависи, дали изобщо ще се стигне до такава връзка, дали между вас ще се роди доверие и разбиране, или ще се настани безразличието и студенината.

Общи интереси и общи дейности

Споделеността се постига с общи интереси и общи дейности. Те сближават така, както никакви думи и подаръци не могат да го сторят. До голяма степен интересите на хлапето ще зависят от умението ви да го насочвате в една или друга посока, да го провокирате и насърчавате. Светът е огромен и синът ви ще го открива крачка по крачка. Бъдете до него. Подкрепяйте го в ежедневните откривателски мисии.

Предайте му дребни, но важни умения за поддръжка на домакинството, разпределете „мъжките“ задачи между него и вас. Майсторете заедно кули и пътища, играйте на видео игри и футбол, карайте велосипед или ловете риба, направете къщички за птиците. Подгответе подарък за мама.

Въоръжете се с търпение и такт. Ясно е, че той не знае и не умее. Но насърчавайте желанието му да се включи и да ви помогне. Хвалете го за всяко нещо, с което се справи. Обяснявайте търпеливо защо не се получава и не забравяйте да повтаряте, че следващият път ще е по-добре. Нищо не отдалечава и не обезсърчава така, както присмехът и подигравката.

Понякога, поради различия в характерите и вродените заложби, до еднакви интереси не се стига. Ако вие сте спортен тип, а хлапето е малко отнесено, предпочита да рисува и да чете (или обратното), няма как да е успешен натискът ви да спортува и да печели (или да седи над книгата). Проявете интерес към заниманията му. Накарайте го да ви разкаже, да ви посвети, да ви научи – от рисуването и свиренето до увлечението му по авиомоделизма и компютърното програмиране или конструирането на дрехи.

Кога трябва да се откажете от ролята на водач?

За пръв път момчето ще оспори авторитета ви между 3 и 5 годишна възраст. Тогава настъпва времето на „едиповия комплекс“. Синът ще поиска да се ожени за майка си, ще ви гледа като натрапник и съперник. Добре е да сте подготвени за този момент. Когато той отмине, отново ще сте кумирът, идолът, който малкият мъж следва и на когото подражава. И така ще бъде до около 14тата година.

Тогава той започва да се осъзнава като личност, иска самостоятелност и независимост и вие ще трябва полека-лека да разширявате правата и свободите му, да престанете да водите, да се отдръпнете назад. Страховете и притесненията, чувството ви за отговорност правят задачата ви много трудна. Но си спомнете своите 14 и годините след тях.

И не пропускайте да му казвате колко го обичате и колко се гордеете с него!

Прочетете още:
„Как мъжът става баща“

„Родител или приятел – от кого се нуждае детето ви“
„Родителите след раждането на бебето – какво се случва в първите месеци“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top