Баобаб

– какво е това и полезно ли е за здравето

Баобаби са дърветата, които виреят на планетата на Малкия принц. Знаете ли нещо друго за тях? Не, но пред погледа ви често попадат реклами за невероятните ползи за здравето, които носи баобабът? Може би е  по-добре да продължите да четете.

Баобаб е дърво, което расте в Африка, Австралия и Мадагаскар. То достига огромни размери, живее хиляди години и може да се намери в няколко разновидности. Местните хора използват плодовете му, за да си набавят храна и вода, а от кората му, успяват да изтъкат грубо платно, от което правят дрехи.

 Боабаб дърво

През 2004 година излиза един от първите доклади за баобаба и полезността му за човешкото здраве. В него изрично се казва, че плодовете на баобаба са по-богати на витамин С от цитрусите и в тях се съдържа още калий, калций и желязо. Може би ненапразно африканците го наричат дървото на живота.

През следващите години изследванията върху баобаба и ползите му за човешкото здраве продължават. Днес най-често плодовете и листата му се използват за:

  • направа на лекарства за астма;
  • облекчаване на алергични кожни заболявания;
  • подхранващи козметични продукти за коса и кремове, забавящи процесите на стареене;
  • производство на препарати против комари.

Именно заради високото съдържание на полезни вещества плодовете на баобаба се смятат за супер храна. И все пак няма достатъчно доказателства – освен антиоксидантните му свойства – че баобабът може да се ползва и за други медицински цели.

 Боабаб

Затова и не търсете хранителни добавки с баобаб и не разчитайте на техните чудодейни свойства. Спазвайте балансиран хранителен режим, спортувайте, спете достатъчно, усмихвайте се и ако ви се иска да разнообразите менюто си, поръчайте си баобаб на прах. Можете да го хапвате с кисело или прясно мляко. Със сигурност няма да ви навреди, а и ще обогати менюто ви. Добър апетит!

Прочетете още:

Мака – какво е това

Рожкови – какво е това
Кус-кус – ползи за здравето

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top