Банан

- здравни и козметични ползи

Обичате да похапвате банани, но никога не ви е хрумвало да ги използвате като съставка на маска за коса или за лице. Нямате и идея какви витамини и минерали се съдържат в тях. Не, че е задължително, но сигурно ще ви е любопитно да прочетете нещо по въпроса. Сигурни сме, че ще откриете още няколко причини да похапвате повече от тези вкусни плодове.

Самият плод – банан – е с високо съдържание на витамини B-6 и Б-12, магнезий и калий. Съдържа също протеини и фибри. Похапването му засища без да натоварва с много калории. Действа идеално на кожата.

По-интересното е, че на много места по света – Индия и Югоизточна Азия например – похапват обелките на банана. Те са богати на разтворими и неразтворими фибри, които подпомагат храносмилането и понижават холестерола. Според тайвански изследователи баннановите кори са идеално лекарство за хора в депресия. В тях се съдържа триптофан – вещество, което повишава нивото на серотонина и подобрява настроението.

Банановите обелки са богати и на лутеин, който е от важно значение за здравето на очите. Той намалява риска от катаракт и дегенерация на макулата.

Вече сте готови да похапвате бананови кори? Имате три варианта: да избирате добре узрели банани, чиито обелки са по-тънки и сладки; да ги пасирате заедно с други плодове, за да убиете вкуса им; да ги варите 10 минути и след това да ги ядете.

 Банан

Козметичните ползи от бананите също не са за подценяване. Този плод ще ви помогне да решите няколко проблема:

Суха кожа на краката

Смачкайте един банан на каша. Намажете с нея сухите зони и я оставете за 10 минути да подейства. След това изплакнете веднъж с топла, веднъж със студена вода. Ще останете очаровани от ефекта – мека, хидратирана, еластична кожа.

Акне

Натриване на кожата с кора от банан или намазване с каша от банан, прясно мляко, индийско орхече и овесено брашно ще повлияе благотворно на акнето. Антиоксидантите и витамините в бананите спомагат и за възстановяване на колагена, затова, според някои учени, забавят процеса на стареене.

Пърхот и суха коса

Правете си маска за коса с банани, ако имате пърхот или косата ви е суха. 2 пасирани банана, 2 лъжи мед и сте готови. Мокрите си косата, нанасяте маската, седите 30 минути и след това измивате с шампоан. Прилагайте я веднъж седмично и със сигурност ще усетите ефекта.

Проблемът с всички тези маски в повечето случаи е, че са толкова вкусни, че човек не знае дали да ги изяде или да ги приложи. За всеки случай, забърквайте малко по-големи количества.

Прочетете още:

Годжи Бери 
Сусам 
Овесена каша 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top