Базово масло

- какво е това и защо да го ползвам. Носещи, фиксирани или базови масла – така се наричат тези продукти, които служат за разредител/ „носител” на силно...

Базово масло – какво е това

Носещи, фиксирани или базови масла – така се наричат тези продукти, които служат за разредител/ „носител” на силно концентрираните етерични масла. Те обикновено се извличат от ядки или семена и се получават чрез студено пресоване. 30 мл базово масло, комбинирано с това етерично масло, което искате да използвате, стигат за масаж на цялото ви тяло.

Защо трябва да ползвам носещо масло

Всички етерични масла (с няколко малки изключения) са много концентрирани и не е добра идея да ги нанасяте директно върху кожата си. Това ще ви донесе само проблеми. Освен това носещото масло помага етеричното да се нанася по-лесно върху тялото и да се абсорбира по-добре.

 масло от авокадо

Имат ли аромат базовите масла

100% чистите носещи масла – без консерванти и примеси – нямат аромат. Разбира се, може да доловите много лек мирис, в случай, че обонянието ви е добре развито.

Ако държите да си купите базово масло от бадеми с аромат на бадеми например, то знайте, че в продукта със сигурност има ароматизатори и поне малко количество химикали.

Носещите масла имат ли полезни свойства, безвредни ли са

Чистите базови масла са абсолютно безвредни. Не е добра идея да ползвате тези, които се правят от ядки, ако сте алергични към ядки например. Във всички останали ситуации няма защо да се притеснявате.

Почти всички носещи масла имат собствени терапевтични свойства и са богати на мастни киселини и хранителни вещества.

Кои са най-често използваните базови масла

Това са масла от:

  • бадеми, алое вера
  • кайсиеви ядки, авокадо
  • невен, вечерна иглика
  • гроздови семки, лешник
  • жожоба, макадамия
  • шипки, сусам
  • орехи, тиквено семе

Как да изберете подходящите за вас базови масла

Зависи от целите, с които ще го ползвате. Обикновено за дълбок масаж се препоръчват по-тежки носещи масла. За релаксиращ масаж – по-леки.

 базови масла

Експериментирайте и си припомнете:

Кои етерични масла са подходящи за зимата

Етерични масла за добър сън
Етерични масла за тийнейджъри

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top