Базово масло от пореч

- ползи

Пореч или така наречената лечебна краставица е билка с официалното име Borago Officinalis. Отглежда се в Европа, Северна Африка, Южна Америка и някои части на Азия. Заради многото лечебни свойства, които има, древните римляни често са определяли пореча като мистериозно растение. От семената му се прави масло, което в наши дни се използва в козметиката и като хранителна добавка.

Масло от пореч – ползи за здравето

Противовъзпалително действие

Масло от пореч се препоръчва при възпаление на кожата, екзема и други кожни заболявания. Някои специалисти го предписват и за намаляване на сърбеж и кожни лезии при кърмачетата.

410500-43504-4Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Базовото масло от пореч е богато на гама-линоленова киселина. Затова и помага за поддържането на нормални нива на холестерола и за подобряване циркулацията на кръвта. Всичко това пък не позволява натрупването на атеросклеротични плаки.

Забавя стареенето  на кожата и помага при женски проблеми

Когато го приемате като хранителна добавка, базовото масло от пореч помага да се забави процесът на стареене и премахва проблемите със сухата и грапава кожа.

Заедно с това облекчава жените с тежки предменструални симптоми и спазми по време на овулация. Препоръчва се и като помощно средство, когато се появят първите симптоми на менопаузата.

Странични ефекти

При прекомерен прием на базово масло от пореч се наблюдават някои странични ефекти, като гадене, диария, подуване на корема, главоболие. Затова е задължително да се консултирате с лекаря си преди да започнете да го пиете и да спазвате точно неговите указания. Ако се приема в правилните дози, маслото от пореч няма никакви странични ефекти.

В Испания, Германия и Италия много често използват свежото растение за салата и гарнитура към някои ястия и дори сладкиши. Потърсете си рецепти и се впуснете в едно здравословно кулинарно пътешествие и вие.

Прочетете още:

Хранителните добавки

Лавандула
Базово масло от морков
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top