Ах, тази залъгалка!

Противно на най-големите бабини страхове, биберонът-залъгалка помага...

Противно на най-големите бабини страхове, биберонът-залъгалка помага. Той действа при колики и за предотвратяване смукането на пръста.

Малките бебета, които през първите месеци са смукали залъгалка, по-късно рядко си смучат палеца. От друга страна, родители и педиатри наблюдават, че голяма част от кърмачетата с биберони-залъгалки не искат да се разделят с тях чак до 1-2 или дори 3 години. За някои, особено за бабите, това е даже по-грозно от смукането на палеца. Но това е въпрос на лично мнение!

Вярно е и обратното – голямата част от бебетата, които си смучат палеца на 3-месечна възраст, продължават и на 1, 2 и 3 години. Едно е сигурно – между 3 и 6-годишна възраст, незвисимо какво са смукали, малчуганите постепенно престават да го правят. В тази възраст пръстчетата са им важни за вършене на далеч по-сериозни дела.

Междувременно специалистите твърдят, че при смукане на биберон-залъгалка вероятността да се деформират зъбите е много по-малка, отколкото при смукането на палеца. Детето може по-рано да се откаже от биберона-залъгалка, отколкото от смукането на палеца, а и формата на някои залъгалки е по-щадяща за венците от пръстчето.

През първите 3-4 месеца след раждането инстинктът за сукане е най-силен. На 3 месеца обаче повечето бебета не могат да задържат пръста си в устата. И тогава те компенсират тази своя незадоволена потребност от сукане. Ако майката дава биберона-залъгалка веднага след хранене, бебето може да я смуче колкото пожелае и да задоволи своя сукателен инстинкт в първите месеци, когато е най-силен.

Някои родители използват биберона-залъгалка главно при колики, като го дават на кърмачето, когато то се мъчи.

Много бебета – може би половината, не си смучат палеца или го правят от време на време. В такива случаи биберонът-залъгалка е излишен, освен когато бебето има колики. Но ако след хранене то жадно си смуче палеца, по-добре да му се даде биберона. Целта е през първите 3 месеца да смуче колкото се може повече, за да се задоволи и скоро да се откаже от него.

За предпочитане е биберонът да се маха при заспиване, ако бебето не се противи. Ако свикне да спи с него и той пада, малкото може да се буди и плаче – и така по 10 пъти на нощ. Освен това след няколко месеца то няма да може да заспива без него, независимо колко е изморено. Това може да забави отказването от биберона-залъгалка или от шишето.

Много родители твърдят, че между 3-ия и 6-ия месец бебето суче залъгалката по-вяло. Когато интересът към биберона намалее, премахването му не е трудно. Постепенно той трябва да се дава все по-рядко. Ако родителят усети, че бебчето не е в настроение и търси биберона, не бива да се страхува да му го върне за един-два дни.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top