Артрит

при домашните любимци

Едно от честите заболявания при домашните любимци в зряла възраст е артритът. Както и при хората, това е дегенеративно заболяване на ставите. Хрущялът, който играе ролята на буфер между костите, се разрушава бавно, възпалява се, затруднява движението и предизвиква болка. Влошава качеството на живот и може да доведе до пълно инвалидизиране.

За кои домашни любимци е опасен артритът?

Макар че е типичен за по-възрастните, артритът в различните си варианти може да засегне и млади животни. Той може да е следствие от разрушаване на хрущяла поради износване, но може да се отключи след нараняване и травма. Може да е и наследствено обусловен. Проблемите с тазобедрените стави са по-характерни за сиамки, персийки, абисинки при котките и при по-едрите породи кучета. Хронично заболяване е – няма лечение, може само да бъде забавен, особено диагностициран в начален стадий. Най-често домашните любимци се разболяват от остеоартрит, но понякога при тях се открива и автоимунният ревматоиден артрит.

Какви са симптомите при артрит?

Обикновено артритните заболявания се проявяват с възрастта. Затова може да сбъркате забелязаните симптоми с характерните възрастови промени – примерно – кучето ви е по-малко активно, не е склонно дълго да играе и тича, да ви следва по петите, предпочита да се залежава. Да не говорим, че котките често крият слабостта и неразположението си.

Куцане

Когато болката стане по-силна, ще се появи и накуцване. Куцането ще е по-ярко изразено веднага след сън или дълго залежаване. След раздвижването на домашния любимец се забелязва по-слабо или дори не се забелязва.

Намалена подвижност

Болезнените стави, поразени от артрит, пречат на някои типове движения – скачане, катерене, прескачане – дотам, че котките престават да се качват на леглото, дори не използват тоалетните си, ако са с високи стени. Кучетата пък се затрудняват да се изкачват по-стълбищата, да се качват и слизат от колата. Животните стават по-бавни, а походката им е скована.

Понижена активност

Домашните любимци се уморяват по-бързо. Предпочитат да лежат по-дълго, да спят повече.

Необичайна стойка

В зависимост от това, коя става е болна, животното може да се изкриви, да се прегърби, да не е в състояние да седи или да заеме типичната си стойка. Забелязва се влачене на краката.

Промени в поведението на домашния любимец, страдащ от артрит

Възможно е да забележите повишена раздразнителност, опити да захапе, когато невнимателно пипнете болната става, нежелание да бъде докосван и гален.

Странен вид на болното място

В опитите си да прекрати болката, кучето или котката могат да ближат и хапят толкова интензивно болното място, че козината да опада и мястото да се разрани. Или пък да спрат да го докосват.

Мускулна атрофия

Тя се появява, когато обездвижването напредне и животното почти спре да се движи. Намаляването на мускулната маса се забелязва най-напред по краката и около гръбнака.

Как да облекчите състоянието на домашните любимци с артрит

  • Овладейте болката и възпалението – първата ви задача, щом домашният ви любимец бъде диагностициран, е да овладеете болката и възпалението. Това ще му позволи да остане активен и ще забави както влошаването на болестта, така и мускулната атрофия и натрупване на тегло. За контрол на болката подходящи са нестероидните противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства и физиотерапията. Никога обаче не давайте на животното лекарства от вашата аптечка.
  • Запазете максимално активността на домашните любимци – това ще се случи с подходящи упражнения, които щадящо ще раздвижват ставите, ще поддържат мускулите и съединителната тъкан. Подобно на човешката, ставата се смазва и подхранва от синовиалната течност, която се отделя само при движение.
  • Следвайте подходяща диета – консултирайте се с ветеринаря си. Той вероятно ще ви препоръча специализирани храни, които съдържат добавки за поддръжка на ставите – есенциални мастни киселини (омега 3), хондроитин сулфат, глюкозамин и т. н. Свалянето на килограми ще облекчи болките на поразените от артрит по-пълни животни.

Свикнете да наблюдавате своя домашен любимец. Още при първите необичани прояви и промени в поведението потърсете лекарска консултация. Това може да му спести много болка, а на вас – грижи и притеснения.

Прочетете още:
„Лекар за домашния любимец – защо е необходим“
„Специализирана храна за кученца и котенца“
„Кучешки грип – как да го преодолеете“
„Котешки грип – как да се справите“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top