Артишок и аспержи

защо да ги включим в менюто си

защо да ги включим в менюто си

Артишокът и аспержите не са типична храна за нашата трапеза. Може би вече сте ги опитвали, може би ви се струва излишно, предполагаме, че малцина са тези, в чието меню присъстват редовно. На пазара тези два зеленчука вече се предлагат свободно и не са особено скъпи. Предлагаме ви да се информирате какви витамини и минерали съдържат и какви са ползите за здравето от похапването им. След това решете дали да предвидите място за тях в менюто си.

Артишок

Той е с много ниско съдържание на калории (47 на 100 грама) и мазнини. Богат е на диетични фибри, които помагат за регулиране обмяната на веществата, и на антиоксиданти.

артишок

Хапването на 100 грама артишок ще ви осигури и 17% от необходимата ви дневна доза фолиева киселина, 20% от препоръчания дневен прием на витамин С, а също и витамин К, който е важен за здравината на костите, според някои изследвания и за лечението на хора, болни от Алцхаймер.

Витамини В-комплекс; минерали като калций, калий, желязо, мед, манган, фосфор; зеаксантин, лутеин – в малки количества те също се съдържат в артишока.

Смята се, че този зеленчук може да е полезен за имунната система, нервната система и метаболизма.

Аспержи

Те са едни от най-добрите източници на фолиева киселина, а тя е полезна и важна не само за бременните. Намалява риска от увреждане на плода, а също и риска от инсулт.

Децата ви също имат нужда от нея по време на бурния си растеж.

аспержи

Хапването на аспержи ви помага да понижите и риска от депресия. В тях, както и в артишока, се съдържа много витамин К. 100 грама аспержи ви осигуряват 70% от необходимото количество витамин К за деня; 20% витамин А, 16% желязо, 13% витамин С.

Освен това са богати на фибри и подобряват храносмилането ви.

Разгледайте рецепти за приготвяне на аспержи и артишок и пробвайте. Може вкусът им да ви хареса.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top