Артишокът

– малко познат, но много полезен
Артишок

Артишокът е онзи зеленчук с по-големи и по-малки (колкото юмрук) люспести зелени глави, подобни на шишарки. Като разцъфтят, те много приличат на магарешки бодил. Екстракти от него присъстват в различни хранителни добавки, но е полезен и вкусен и като част от ежедневното меню. Нещо повече – смята се за една от суперхраните. Приготвя се сравнително лесно и расте добре като многогодишен храст в нашите дворове.

Какви хранителни вещества съдържа артишокът?

Средна глава артишок носи около 60-70 калории, под един грам мазнини, около 3,5 г протеини, около 14 г въглехидрати, малко над 1 г захари и почти 7 г фибри. Богат е на витамини и минерали, някои от които достигат до 10-20 и повече процента от препоръчителната дневна норма, и на биоактивни растителни вещества със значителна антиоксидантна мощ.

Несмилаеми и смилаеми фибри

  • Подобряват храносмилането и регулират движението на червата. Почистват ги като с четка, преминавайки през тях.
  • Забавят и намаляват усвояването на бързите въглехидрати и мазнините, с което контролират нивата на кръвната захар и холестерола.
  • Пребиотичните фибри (инулин), доставяни от артишока, подхранват пробиотичните бактерии и поддържат колониите им жизнени, с което подкрепят чревното здраве и имунитета.

Витамини

  • K – безусловно необходим за правилното съсирване на кръвта, важен за здравето на костите.
  • С – антиоксидант, стимулира производството на колаген, подкрепя имунната система.
  • B9 (фолат) – важен при формирането на плода при бременност, подпомага делението на клетките.

Макар и в по-малки количества, съдържа още витамини В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В6 (пиридоксин), холин (В4), витамин Е.

Минерали

  • Калий – регулатор на кръвното налягане, укрепва сърдечната функция и работата на мускулите.
  • Магнезий – един от минералите, определящ цялостното здраве на организма. Подкрепя оптималните нива на кръвната захар и кръвното налягане, работата на нервите и мускулите.
  • Манган – необходим за синтеза на колаген и оптималното здраве на костите.

Съдържа още калций, натрий, желязо, фосфор, мед, цинк.

Биоактивни вещества

Артишокът съдържа флавоноиди, каротеноиди, стероли и други органични съединения с висок антиоксидантен и противовъзпалителен потенциал – апигенин, хлорогенова киселина,  лутеолин, рутини.

Много важни са цинаринът и силимаринът. Цинаринът понижава холестерола, намалява риска от атеросклероза, пази черния дроб и подобрява храносмилането, като стимулира производството на жлъчни сокове. Силимаринът е едно от най-препоръчваните вещества за подкрепа на черния дроб.

Какви ползи носи за здравето?

 

Ползите от консумацията на артишока се дължат на характерния му състав от органични вещества, минерали и витамини. Приеман като храна, той:

  • пази сърдечно-съдовото здраве, като намалява високото кръвно налягане, понижава нивата на лошия (LDL), общия холестерол и концентрацията на триглицеридите в кръвта;
  • регулира нивата на кръвната захар и инсулина;
  • подобрява състоянието на черния дроб и работата му. Полезен е при неалкохолна мастна чернодробна болест;
  • подкрепя здравето на храносмилателния тракт, държи сито и улеснява контрола върху теглото;
  • помага за увеличаване на костната плътност благодарение на комбинацията между магнезий, фосфор и манган и др.

Артишок

Как да приготвите артишока?

Най-често се поднася като салата и разядка самостоятелно или в комбинация с други зеленчуци и сосове. Може да се запече, да се изпече на скара, да се напълни, да се влага в яхнии и различни други ястия. Основно се вари – във вода или на пара.

Най-лесно е да кипнете малко вода с лимон, сол и чесън в нея. Пуснете измития артишок или го поставете в кошница за варене на пара, след като сте отрязали 1 – до 2 см от върха му. Оставете го да ври около 30-тина минути.

Ядлива е вътрешната долна част на месестите листа, които го обвиват. Потапяйте ги в купичка от любимия си сос и остъргвайте със зъби меката, сладка част от листото, която съдържа доста от полезните хранителни вещества. Ядлива е и сърцевината му, която ще достигнете, като премахнете обвиващия я влакнест слой. Тя е всъщност цветната пъпка преди разцъфтяването. Сърцевината се предлага на пазара и консервирана. Вкусът е мек, леко ядков.

Макар и рядко, са възможни алергични реакции. Въпреки, че облекчава някои от симптомите на синдрома на раздразнените черва, консултирайте се с лекаря си, подходящо ли е да похапвате артишок. Постъпете така и при жлъчни проблеми.

Свържете се с нас  и ще подберем заедно подходяща за вас добавка с артишок!

Прочетете още:
Доматите  – чудната храна
Чушките – чудесен вкус и много ползи
Лятното меню  – с плодове и зеленчуци

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top